SRPSKI MAGAREĆI: Najskuplji sir na svetu na Novosadskom sajmu!
Foto: Marina Lopičić

1.000 evra kilogram

SRPSKI MAGAREĆI: Najskuplji sir na svetu na Novosadskom sajmu!

Srbija -
Magareće mleko po sastavu najbliže je majčinom i prikladno je za ishranu dece alergične na kravlje
1 / 4 Foto: Rojters

NOVI SAD - Na 80. međunarodnom poljoprivrednom sajmu i ove godine je učestvovao Specijalni rezervat prirode "Zasavica" koji je poslednjih godina postao poznat i po farmi magarica i proizvodima od ove plemenite životinje.

Posatioci sajma bili su u prilici da vide autohtone vrste koje se uzgajaju u "Zasavici", poput svinja rase mangulica, podolskog govečeta i sada već čuvenog balkanskog magarca. Pored mesnih prerađevina, na ptandu Zasavice mogle su se tokom sedam sajamskih dana kupiti kreme za lice i sapuni za telo od magarećeg mleka, unikatni proizvod liker od magarećeg mleka i eksluzivni proizvod "sir od magarećeg mleka" koji je ujedno i najskuplji sir na svetu, čija prodajna cena iznosi

Malo je poznato da je magareće mleko po sastavu najbliže majčinom mleku i prikladno je za ishranu dece, naročito one koje su alergična na mleko od preživara. Uz to, magereće mleko ima i antibiotska i lekovita svojstva zbog čega se pojedini prparati na bazi mleka koriste i za lečenja specifičnih bolesti i u hipoterapiji.

Ljudi u današnje vreme često imaju pogrešnu predstavu o magarcima, jer su ove životinje nakon industrijske revolucije postale skoro nepotrebne i ova vrsta postepeno nestaje u celom svetu. Sa idejom da se magarci spasu i sačuvaju u Evropi danas postoje farme na kojima se magarci čuvaju i izdaju za izletna putovanja. U rezervatu "Zasavica", u blizini Sremske Mitrovice, uprava se trudi da sledi evropski trend i sačuva magarce, posebno lokalne rase poput balkanskog magarca.

Inače, u specijalnom rezervatu prirode "Zasavica" 27. aprila održana je i 4. po redu manifestacija "Dani magarica" na kojoj su posetioci i mogli da probaju najskuplji sir na svetu od magarećeg mleka. Tokom manifestacije kozmetički saloni su tretirati dame sa dnevnom i noćnom kremom od magarećeg mleka. Održane su i tradicionalne trke magaraca, kao i izbor najlepše ukrašenog magarca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track