Tropske vrućine trajaće do petka!

Preko 30 stepeni

Tropske vrućine trajaće do petka!

Srbija -
Meteorolog Časlav Stanojević rekao da se na otvorenom prostoru zbog efekta pregrevanja asfalta može očekivati i temperatura do 40 stepeni

BEOGRAD - U Srbiji će sutra, i narednih nekoliko dana, biti sunčano i veoma toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom od 32 do 37 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Meteorolog Časlav Stanojević rekao je da će letnje žege trajati do petka i da se na otvorenom prostoru zbog efekta pregrevanja asfalta može očekivati i temperatura do 40 stepeni.

"Maksimalna dnevna temperatura u Beogradu danas je bila 33 stepena, ali smo zbog povećane vlažnosti vazduha imali subjektivni osećaj da je toplije za tri do četiri stepena", naglasio je Stanojević. On je dodao da će sutra maksimalna dnevna temperatura biti oko 35 stepeni , ali da na otvorenom prostoru, zbog zagrevanja asfalta, temperatura može dostići i do 40 stepeni Celzijusa.

Hitna pomoć je danas u Beogradu, zbog visokih temperatura učestalije intervenisala na javnim mestima, a samo do 13 sati bilo je 64 intervencije, od kojih 35 na javnim mestima, izjavila je Tanjugu portparol Hitne pomoći Nada Macura. Ona je istakla da je pomoć lekara najčešće bila potrebna osobama sa šlogovima, srčanim bolesnicima, hipertoničarima i ljudima kojima je pozlilo.

Ona je savetovala da se tokom vrelih dana unošenje što više tečnosti, adekvatno oblačenje, laganu ishranu i što više voća. Macura je savetovala oprez na kupalištima, rekama i jezerima, a onima koji ne znaju da plivaju, da se ne voze sandolinom, niti da ulaze u čamac.Zbog visokih temperatura Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" postaviće cisterne sa pijaćom vodom u centru Beograda, kako bi sugrađani lakše podneli velike vrućine. Cisterne sa pijaćom vodom biće postavljene od sutra, 18. juna od 12 do 18 sati na lokacijama Trgu Republike, Zelenom vencu i Slaviji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track