NS RODITELJI: Testovi se moraju poništiti
Foto: Tanjug

Inicijativa

NS RODITELJI: Testovi se moraju poništiti

Srbija -
Kao razlog za svoj zahetav roditelji su naveli krađe i preprodaje, greške u tipu tekstova, različite testove za decu koja su polagala na manjinskim jezicima i druge prijavljene nepravilnosti

NOVI SAD - Roditelji malih maturanata iz Novog Sada, okupljeni oko istoimene građanske inicijative, zatražili su danas da se rezultati prijemnih ispita za srednje škole ponište i da se deca upišu na osnovu proseka.

Kao razlog za svoj zahetav roditelji su naveli krađe i preprodaje, greške u tipu tekstova, različite testove za decu koja su polagala na manjinskim jezicima i druge prijavljene nepravilnosti.

"Sve to nedvosmisleno dokazuje da su deca stavljena u neravnopravan položaj i da nisu polagala pod jednakim uslovima", napisali su roditelji u saopštenju.

Oni su ukazali da je dokazana neregularnost sa testovima iz matematike, pa potom i odlaganje testiranja, ponizila i decu i roditelje i ukazala na krupne sistemske nedostatke. Građanska inicijativa je navela i da je, uprkos tome, njihov stav bio da deca treba da izađu na testiranje jer ih vaspitavaju da budu dobri i savesni građani.

"Sada država treba da pokaže ozbiljnost i odgovornost i poništi testove. Smatramo da nije toliko strašno što se pojavila ovakva greška, ali bi nacionalna tragedija bila da se ta greška ne ispravi i da se cela jedna generacija naše dece upropasti", ocenili su roditelji.

Kako se navodi, ovaj zahtev ima podršku udruženja roditelja, prosvetnih sindikata, međunarodnih institucija i uglednih pojedinaca. Novosadskim roditeljima javljaju se roditelji iz cele Srbije, a dobili su i podršku roditelja čija deca nisu maturanti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track