BERBA: Malina 160 dinara u lozničkom kraju

Dobra godina

BERBA: Malina 160 dinara u lozničkom kraju

Srbija -
Kvalitet malina je uglavnom dobar, ali bi maline mogle biti slabijeg kvaliteta ako narednih dana potraju velike vrućine

LOZNICA - U lozničkom kraju, ubrzano se odvija berba malina, uz otkupnu cenu od 160 dinara, što je 30 dinara više nego prošlog leta, saopšteno je iz Zavoda za poljoprivredu u Loznici. Malinari očekuju da će do kraja kampanje otkupa, cena biti uvećana, jer sa trenutnom jedva da podmiruju najosnovnije troškove proizvodnje.

Očekuje se da berba i otkup maline na ovom području bude završena u narednih desetak dana. Prema procenama stručnjaka zavoda, kvalitet malina je uglavnom dobar, ali bi maline mogle biti slabijeg kvaliteta ako narednih dana potraju velike vrućine. Zbog prošlogodišnje suše i ovogodišnjih dugih kišnih perioda, stručnjaci su prognozirali umanjen rod maline od oko tri tone po hektaru, što je trećina od uobičajenog prinosa ranijih godina.

Procenjuje se da su na ovom području do 20 odsto smanjene površine pod malinjacima i iznose oko 1.500 hektara. Smanjenje je uslovljeno prošlogodišnjom sušom, kao i odlukom pojedinih malinara da prokrče svoje malinjake, nezadovoljni rentabilnošću proizvodnje. Zavod za poljoprivredu pored Loznice, pokriva područje tri susedne opštine, Ljubovije, Krupnja i Malog Zvornika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track