Mali Tadija živi u bedi, a ređa petice
Foto: Saša Urošev

Mali Tadija živi u bedi, a ređa petice

Srbija -
Nekoliko godina već treniram fudbal. Mama kaže da podjednako dobro ređam petice i golove. Voleo bih da kad porastem, zaigram za "Partizan" i završim fakultet, priča Tadija Barbul (11)

KIKINDA: Ljubi ga uja!Uspesi jedanaestogodišnjeg Tadije Barbula, čiju đačku knjižicu od prvog razreda krase isključivo petice, ruše predrasude o Romima.

Nemaština u kojoj ovaj bistar dečak odrasta, zasad mu ne predstavlja problem, ali se njegovi nezaposleni roditelji pitaju da li će moći Tadiji da obezbede školovanje. Bila bi prava šteta da se ne pojavi neko ko je voljan da mu pomogne, jer se odmetnuo na ujaka vunderkinda Željka Radua, briljantnog apsolventa Ekonomskog fakulteta u Subotici:

- Tadija je izgleda povukao na Željka koji je osnovnu školu završi kao đak generacije, a srednju ekonomsko-trgovinsku kao vukovac. Moj brat je u u istom danu postao otac i sa maksimalnih 100 poena upisao Ekonomski fakultet. Tadija je uvek maštao da bude kao Željko uspešan, kaže za Kurir dečakova majka Tamara.Tadija priznaje da voli da uči, ali i da igra fudbal:

- Nekoliko godina već treniram fudbal. Mama kaže da podjednako dobro ređam petice i golove. Voleo bih da kad porastem, zaigram za "Partizan". I da,naravno, poput ujaka završim fakultet, skromno priznaje Tadija.

Opština kupila torbu i knjigeZbog nemogućnosti da sinu kupi knjige za peti razred, majka se pismenu za pomoć obratila predsedniku opštine. Tadija je u petak dobio knjige i školsku torbu:

- Tadijin trud i rad smo nagradili. Ovo je dobar primer kako deca, bez obzira na materijalno stanje, mogu svojim radom da postignu dobre rezultate, kako u školi tako i u drugim oblastima društvenog života- rekao je Savo Dobranić, predsednik opštine Kikinda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track