Stečaj kuca na vrata nekadašnjeg giganta
Foto: Saša Urošev

Ne nazire se kraj agonije u fabrici “Toza Marković”

Stečaj kuca na vrata nekadašnjeg giganta

Srbija -
Ni treće ročište u zrenjaninskom Privrednom sudu nije održano, što među 800 zaposlenih izaziva opravdanu bojazan da će posrnuli bivši opekarski lider otići u stečaj

KIKINDA: Ništa od treće sreće!

Izlaz iz katastrofalno loše finansijske situacije u kojoj se već duže vreme nalazi, poslovodstvo fabrike crepa i pločica „Toza Marković” vidi u reorganizaciji. Zato je pre nekoliko meseci podnet zahtev za reorganizaciju zrenjaninskom Privrednom sudu.

Pozivajući se na Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava, od poverilaca traže na duži rok prolongiranje pristiglih obaveza. Međutim, kao i u prethodna dva slučaja, ni treće ročište na kojem su poverioci u ponedeljak trebali da se izjasne o unapred pripremljenom planu reorganizacije nije održano.

"Na predlog većinskog poverioca, beogradske firme “Elektrometal”, ročište je odloženo za 9. septembar", saopštio je Milan Pajtašev, sudija Privrednog suda u Zrenjaninu, i dodao da će ovo biti poslednje odlaganje ročišta.

Činjenica da je račun “Toze Marković” u blokadi od 13. marta, u iznosu od skoro dve milijarde dinara, i da se ročišta u sudu odlažu, među 800 zaposlenih izaziva opravdanu bojazan da će posrnuli bivši opekarski lider otići u stečaj. Kako je i zašto nekadašnji gigant dospeo u poziciju posrnulog gubitaša , nemoguće je čuti informacije iz prve ruke.

Otkako je beogradska firma ITH Dejana Babića postala vlasnik “Toze Markovića” prekinut je svaki kontakt sa medijima. Jedini je prema novinarima i ovoga puta bio predusretljiv Branislav Tatić, predsednik sindikata “Nezavisnost” AD “Toza Marković”:

"Nisam optimističan i zadovoljan zbog odlaganja ročišta. Vlasnici nisu otkupili zemlju, tako da nećemo imati sirovine za proizvodnju. Iskopavanje gline na kopu će stati, a time se zaustaviti i čitava proizvodnja", rezigniran je Tatić.

Dugovanja su rezultat kreditnih obaveza, ali i nagomilanih računa za energente. Najveći dug fabrike je za gas – više od 1,2 milijarde dinara, Taj energent je osnovna sirovana za rad peći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track