Slušaj vest

Uzbudljivo leto čeka posetioce Zlatibora jer je Gold gondola spremna za sezonu, a sinoć je na otvaranju sezone prikazano u čemu sve posetioci mogu uživati.

Pored keramičkih posuda i njihovog oslikavanja, izrade odela na autentičan način, tu je i raznovrsna gastronomija. Posebnu pažnju su privukli mladići koji su na licu mesta pravili neobično i veoma ukusno jelo sa još zanimljivijim dodacima.

Gondola - jun 2025 - hrana (11).jpg
Foto: Kurir/Z.G

- Ovo jelo se sastoji do domaće testenine od heljde gajene na Zlatiboru i kajmaka sa ovog područja. To se zajedno prži, a preko, pri služenju, stavljamo tri preliva. To je čips od goveđe pršute i vlašac, druga kombinacija su vrganji i treća kombinacija je matičnjak i malina, a sve proizvedeno na ovom području – kaže glavni majstor Nemanja Vukašinović sa Zlatibora.

Gondola - jun 2025 - hrana  (8).jpg
Foto: Kurir/Z.G

Tu je bio i nezaobilazan sto sa raznim đakonijama. Kuglice od domaćih sireva sa raznim ukusima, štapići sa pršutom i slaninom, kao i razno voće od kupina, borovnica, malina i dinja, pa do lubenice. Sve služeno uz vino proizvedeno na ovom području. Za novinu su se pobrinuli Đole i Dragan iz Beograda, koji su pravili različite koktele od tekile i viskija.

Gondola - jun 2025 - heljda i kajmak sa čips od pršute(13).jpg
Foto: Kurir/Z.G

Bojana Božanić, direktorka Gold gondole, rekla je da svu inspiraciju za atrkativnosti na najdužoj panoramskoj gondoli na svetu dobijaju od bogatog nasleđa i tradicije u zajedništvu sa prirodom.

- Pratimo tehnologiju i savremene trendove, ali uvek tražimo tu suštinu, tu osnovu i inspiraciju u tradiciji ovog kraja. Aktivnosti koje smo radili i sada koje slede, upravo se baziraju na načinu života ljudi iz ovog kraja uz saglasju sa prirodom, u spajanju sadašnjosti i budućnosti, prirode i urbane migracije – rekla je direktorka gondola i najavila Etno-gastro festival koji će se održati od 1. do 3. avgusta i oktobru stručni skup Regionalni forum turističkih gondola sa temama za gondole koje rade tokom cele godine.

Gondola - jun 2025 - hrana(7).jpg
Foto: Kurir/Z.G

Svaki naredni letnji dan će imati svoje aktivnosti, pa tako ponedeljkom je bazar starih zanata, utorak je dan za celu porodicu – orijentiring, biciklizam i druge planinske sportske aktivnosti na među stanici na Ribničkom jezeru, sreda je za decu - edukacije i kreativne radionice, četvrtak je predviđen za “Četkicu i čašicu” - kreativnost i umetnost četkica i petak za gastronomiju.

Otvaranje sezone na gondoli Izvor: Kurir/Z.G.

Za sve ovo pobrinula se arhitektinja Snežana Vesić iz Beograda, koja kaže da je glavna inspiracija tamno plavo Ribničko Jezero, čija boja potiče od plavog kamena na dnu jezera, specifična vrsta prirodnog pejsaža, stari zanati, vazdušna banja i tehnološka crta koje je donela Gold gondola.