KAKO SE PREPOZNAJE PRAVI MED: Otkriva Branimir iz Užica! Pčelama u čast, počeli Užički medeni dani! Kod Dušice navala, evo i cena FOTO
Uz prigodan kulturno-umetnički program predsednik užičkih pčelara Dragan Arsenijević i pomoćnik gradonačelnice Užica Stefan Maksimović otvorili su ovu već tradicionalnu manifestaciju. Na tezgama se mogu videti razni pčelini proizvodi izlagača iz Užica i okoline.
Na štandu Dušice Gudurić Lukić ima i novina.
- U odnosu na prethodnu godinu novo je lifilizovano voće u medu i to četiri vrste – malina, jagoda, ribizla i borovnica. Prvo se voće zamrzne na -60 stepeni, zatim se u određenim separatorima izvlači vlaga iz tog voća. Ono zadržava sva svojstva kao da jedete sveže voće. Dobija se krckavo voće, kao čips, koji takvo ili isitnjeno stavljamo u med – objasnila je Dušica.
Na njenom štandu posebno slatko i ukusno izgledaju medenjaci, ali i medene kocke. Za medenu lešnik kocku kaže da je potpuno zdrav i prirodan proizvod. Tu su samo dva sastojka, pečeni lešnik i suncokretov med, a prezadovoljna je prodajom ovog proizvoda.
Među medovima najskuplji je šumski med ili medika, koji se dobija na specifičan način.
– Zna se da šuma ne medi. Ovaj med se dobija tako što posebna vrsta biljne vaši isplete mrežu na četinarima, bukovoj ili hrastovoj šumi. U određenim vremenskim uslovima, kada je temperatura recimo jako visoka preko dana, a uveče hladno, i kada je određena vlažnost vazduha dolazi do simbioze u prirodi.
Biljne vaši grickaju lišće u mreži, a pčela dolazi na taj sok iz lišća i skuplja određene sastojke koje donosi u ovaj med. Zbog toga se taj med retko dobija, teško je do njega doći i zbog toga je njegova cena dosta veće od medova koji su od cvetnica – objasnila je Dušica.
Cena šumskog meda je 1.800 dinara, a ostalih medova od 1.000 do 1.200 dinara.
Branimir Jovanović, pčelar iz Užica, koji je pčelarstvo nasledio od dede i oca, sa 200 pčelinjih društava, pravi mnoge proizvode. Pored livadskog, suncekretovog, bagremovog meda, kod njega ima i med od uljanih repica.
- Med od uljane repice je manje poznat, ali jako kvalitetan. Košta 1.000 dinara po kg. Specifičan je po tome što ima veliki koncentraciju polena pa je ukus između gorkog i kiselog, i ima belu boju. Brzo se kristališe. A kada govorim o kristalizaciji meda, ljudi mnogo greše kada izbegavaju kristalizovani med. To je samo promena iz tečnog u čvrsto agregatno stanje. Jedini pravi pokazatelj da je med pravi i čist jeste kada se med kristališe, s tim što se neki med kristališe pre, neki kasnije. Med od suncokreta i uljane repice se kristališe za 15 do 20 dana, jako brzo, dok od bagrema nakon godinu do godinu i po dana. Zavisi od komponenti, minerala i koncetracije polena u medu – objasnio je Branimir. Na njegovom štandu se nalazi i rakija medovača.
– Pravimo je od domaće rakija od šljive, koja se malo razblaži na nekih 35 stepeni, onda se doda određena količina meda s tim što smo je mi pojačali i sa propolisom, tako da ona ujedno ima i jačinu i slatkoću, a propolis joj daje malo gorčine. Jako je prijatna za piće, a koristi se više kao lek. Dovoljno je popiti jedna do dve čašice dnevno, naročito ujutru – rekao je Branimir, a flaša 0,5 l
košta 1.500 dinara.
“Užički medeni dani” traju do 26. septembra.
Kurir.rs