LUD ZBUNJENOG: U Srbiji rodilo grožđe, a Srbi ga uvoze

Tuđe hoćemo svoje nećemo

LUD ZBUNJENOG: U Srbiji rodilo grožđe, a Srbi ga uvoze

Srbija -
Rod su sačuvali od grada i čvoraka, ali zbog uvoza iz Makedonije cene su vrtoglavo pale na 26 dinara po kilogramu, odnosno 50 odsto u odnosu na proizvodnu cenu

JAGODINA - Berba grožđa uveliko je počela na plantaži Jagodinske vinarije 1897, kvalitet i prinosi su za 20 odsto viši nego lane, ali vinari nisu zadovoljni, zbog toga što država ne štiti sopstvenu proizvodnju.

Rod su sačuvali od grada i čvoraka, ali zbog uvoza iz Makedonije cene su vrtoglavo pale na 26 dinara po kilogramu, odnosno 50 odsto u odnosu na proizvodnu cenu.

Zbog nelojalne konkurencije uvoznika iz Makedonije, cena našeg grožđa je upola niža od proizvodne, izjavio je suvlasnik vinarije u Jagodini Dušan Stojanović.

On očekuje da će se vinari najzad ujediniti u jedan front prema državi, jer, ukoliko se nešto ne promeni i to malo proizvodnje grožđa i vinarstva u Srbiji će nestati.

Možda je cilj uništenje domaće proizvodnje, ali mi se nećemo predati. Uskoro će na sastanaku vinara i vinogradara biti objedinjeni zahtevi sa kojima ćemo izaći prema Ministartsvu poljoprivrede i državi, upozorava Stojanović.

Vinari očekuju da država na isti način tretira uvoznike kao što je to slučaj sa domaćim proizvođačima u pokušaju da izvezu vina.

To se, naročito odnosi na vina iz Crne Gore.

Očekujemo da u Srbiji budemo ravnopravni sa uvoznicima vina iz Plantaža, Tikveša, Stobija i ostalih. Sa druge strane naši vinari na isti način ne mogu da izvezu vina u Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku, Sloveniju... naveo je Stojanović.

Nama prvo sopstvena država stvara prepreke, a zatim nailazimo na nepremostive prepreke na tržištima susednih država. Oni čuvaju proizvodnju i tržište, dodao je.

Kako je poručio, vinari će se boriti, svim snagama, jer je za opstanak vinarstva u Srbiji.

U Jagodinskoj vinariji 1897 očekuju da rod dostigne 400 tona najkvalitetnijeg grožđa sa 80 hektara.

Oko 200 tona biće prodato na tržištu ili zamenjeno za grožđe koje nedostaje u asortimanu, dok će sav rod od 200 tona merloa i kabernea biti prerađen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track