PLAVI JEZIK: Zaražene tri ovce u Tomaševcu
Foto: Beta

Zaraza

PLAVI JEZIK: Zaražene tri ovce u Tomaševcu

Srbija -
U krugu od 20 kilometara od zaraženog gazdinstva biće zabranjeno kretanje životinja, ali i promet stoke kako bi se bolest suzbila i iskorenila

ZRENJANIN - Zbog zarazne bolesti plavi jezik, od koje oboljevaju ovce i goveda, a koja je registrovana u Tomaševcu kraj Zrenjanina, područje u poluprečniku od 100 kilometara proglašeno je ugroženim, rekao je danas načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan.Šijan je novinarima rekao da su u tom selu, u jednom domaćinstvu, tri ovce zaražene tom bolešću i one su izdvojene i pod nadzorom stručnjaka.Šijan je rekao da su na današnjoj sednici Saveta okruga predočene mere koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine."Biće izvršena dezinfekcija objekata, moraju se uništiti insekti koji su prenosioci bolesti, a u narednih nekoliko dana biće tretirani i pašnjaci i priobalje. U dogovoru sa čelnim ljudima svih pet lokalnih samouprava na teritoriji okruga priobalje i pašnjaci biće tretirani i u prvim danima proleća kako bismo našim stočarima obezbedili normalan rad i ispašu stoke", rekao je Šijan.On je dodao da će u krugu od 20 kilometara od zaraženog gazdinstva biti zabranjeno kretanje životinja i da će, između ostalog, biti zabranjen promet stoke kako bi se bolest suzbila i iskorenila. "Sve što radimo, radimo preventivno i u skladu sa propisanim merama.Ovde je razvijeno stočarstvo, a mi radimo sve kako bismo pomogli stočarima i nema mesta panici", rekao je Šijan. Bolest plavog jezika ili kataralna groznica ovaca je akutno virusno oboljenje pretežno ovaca, ali i koza, goveda, jelena i divljih preživara. Javlja se enzootski, u vidu prirodno žarišnih infekcija a prenosi se insektima koji se hrane krvlju, kao što su komarci, krpelji, obadi.

Plavi jezik pokosio 170 grla stoke

U proteklom periodu od bolesti "plavog jezika", koja zahvata papkare, na teritoriji celog Pirota do sada je uginulo 165 ovaca, sedam koza i dva goveda. To je manje od jedan odsto ukupnog stočnog fonda i ne zahteva uvođenje vanrednog stanja, rekao je načelnik Upravnog okruga Pirot Aleksandar S. Ćirić

On je apelovao na sve vlasnike stada da slušaju savete stručnjaka i ponašaju se shodno njima. "Svim opštinama Pirotskog okruga, Pirotu, Beloj Palanci, Dimitrovgradu i Babušnici uputili smo zahteve da pomognu stočarima koji su pretrpeli štetu. S druge strane, pošto očekujemo epidemiju i na proleće, država je obezbedila dovoljne količine larvicidnih sredstava kojima će se izvršiti zaprašivanje pašnjaka iz aviona. Stručnjaci svih veterinarskih stanica i klinika su danonoćno na terenu i na raspolaganju stočarima", kazao je Ćirić novinarima.

Direktor Poljoprivredne stručne službe u Pirotu Miroljub Vidanović je objasnio da plavi jezik izazivaju komarci i krpelji, ali da se bolest ne prenosi sa životinje na životinju. "Oboljevaju starije životinje, a uginuće je od 1.5 do 2 odsto od broja obolelih grla. Država će nadokaditi gubitak svih markiranih i evidentiranih životinja", kazao je Vidanović. Danas je tim povodom u sali Upravnog okruga Pirot održan sastanka predsednika svih opština Pirotskog okruga sa načelnikom okruga kao i stručnjacima iz oblasti veterine iz Pirota i Veterinarskog instituta iz Niša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track