ZIMSKA IDILA: Kako odabrati vikendicu za odmor na planini
Foto: Youtube Printscreen

ZIMSKA IDILA: Kako odabrati vikendicu za odmor na planini

Zabava -

Kamin koji pucketa i obasjava vaše lice, vi ušuškani u krevetu pored njega. Pijete svojomiljeni napitak i kroz prozor gledate kako pada sneg. Prava zimska idila i scena koju mnogi zamišljaju u glavi kada pomisle na odmor na planini. Samo ova slika češća je umašti, nego u relanosti, jer je ovakav ugođaj moguće dobiti samo u nekoj od planinskihvikendica. Ali doći do njih nimalo nije lako, najpre jer se uvek prve razgrabe, drugo nisu svima tako pristupačne. Idilične su, svakako, ali ovakve vikendice često imaju i neke mane, pa je zato važno obratiti pažnju na neke od detalja, kako ne biste svoj odmor doveli u pitanje.

Grejanje je od presudnog značaja za vikendicu

Kako su vikednice ugavnom izgrađene od drveta, koje se smatra dobrim izolatorom, ne bi trebalo da imate problem sa hladnoćom. Naravno, pod uslovom da je grejanje u samoj vikendici dobro. Izbegavajte vikendice koje se greju na čvrsto gorivo, tačnije drva i one ukojima vi sami treba da ložite vatru. Kamini su estetski divna rešenja i uživanje u njihovoj blizini je nezamenljivo, ali ukoliko niste iskusni sa loženjem vatre, ovaj vid grejanja nije za vas. Najbolje bi bilo da pronađete vikendicu sa norveškim radijatorima, koji poseduju termostat, na osnovu koga ćete sami moći da određujete koja tempretaura vam odgovara. Ovaj vid grejanja pokazao se kao izuzetan za manje i dobro izolovane prostore, što vikendice i jesu.

Topla voda na planini je preduslov odmora - proverite bojlere

Osim hladnoće, odmor može da pokvari i nedostatak tople vode. Kada ste na planini dosta ste aktivniji. Ceo dan ste van, na skijanju, u šetnji. Sve što vam treba kad se vratite u vikednicu jeste topla voda koja će vas vratiti u život. Međutim, situacije u kojima se ljudi na planini tuširaju hladnom vodom nisu izmišljotina, već stvarna iskustva. Zbog toga je važno da proverite bojler u vašoj vikendici. Dotrajali i oni puni kamenca skloni su da otkažu poslušnost. Bojler i te kako može uticati na tok vašeg odmora, pa se ne ustručavajte da pitate za njegovo stanje prilikom rezervacije smeštaja. Inače, hladan tuš će biti ono što će vas buditi ujutru.

Kapsule za kafu - vaš budilnik na planini

Da bi uživanje na planini bilo potpuno, pored tehničkih uslova, važne su i sitnice, koje nekima život znače. Umesto hladnog tuša, mnogi se bude uz topli napitak-kafu. Kao omiljeni napitak navodi je baš dosta ljudi. Ako i vi spadate u ovu grupu ljudi, jasno je da je odmor bez nje nezamisliv. Zato u putnu torbu obavezno stavite i kapsule za kafu. Većina vikendica ima aparate za kafu, ali je neophodno da vi ponesete kapsule za kafu. Svakako pre polaska proverite sa vlasnikom. Čak i ako vikendica nema aparat, možete poneti svoj i uživati u ukusu omiljenog napitka. Procenite koliko vam je kapsula za kafu potrebno, kako ne biste stvarali nepotreban teret. Jer na planinu, ipak, idete da biste se rasteretili i uživali u njenim čarima. A kafa će vam sigurno dati više snage i učiniti vas budnima.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track