BORBA DA SNIME FILM TRAJALA JE 11 GODINA, ALI SE ISPLATILO: Heroji radničke klase brane čast srpske kinematografije u Berlinu
Foto: Altertise produkcija

NA VELIKOM FESTIVALU

BORBA DA SNIME FILM TRAJALA JE 11 GODINA, ALI SE ISPLATILO: Heroji radničke klase brane čast srpske kinematografije u Berlinu

Pop kultura -

Deo zvanične programske celine "Panorama" ovogodišnjeg 72. izdanja Berlinskog filmskog festivala je i "Heroji radničke klase" u režiji Miloša Pušića. Čast srpske kinematografije na velikoj filmskoj smotri brani priča o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima. Glavne uloge u ovom ostvarenju igraju bračni par Jasna Đuričić i Boris Isaković.

- Posle veoma dugog i zamornog procesa rada na filmu, poziv iz Berlina je došao kao veliki pozitivni šok i ogromna nagrada za sav uložen trud. Ponosan sam što smo pozvani na ovako važan festival. Nikada se nisam osećao toliko slobodno kao kada sam snimao ovaj film i toliko iscrpljeno dok sam ga završavao. Na trenutke je delovalo da ovo putovanje nema kraj. "Heroji radničke klase" nikada ne bi bili završeni bez pomoći fantastičnih ljudi koji su se našli u ekipi, nesebično odvojili vreme i ubedili me da završimo započeto. Divno je raditi film s prijateljima. Učešće na Berlinalu je pobeda svih nas - izjavio je Pušić za sajt Filmskog centra Srbije, koji je podržao i ovaj projekat.

Heroji radničke klase
foto: Altertise produkcija

Zvanični sinopsis otkriva pojedinosti ove filmske priče: Lidija (Jasna Đuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt. Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

Na filmu kao jedan od scenarista i montažera radio je Novosađanin Ivan Knežević, stalni saradnik "Fajerfaj produkcije". Knežević će se uskoro publici predstaviti svojom novom serijom "Blok 27", a trenutno radi i adaptaciju "Besnila" Borislava Pekića.

- Iznenađenje jeste, ali ipak nije veliko. Rad na filmu, od samog začetka ideje, trajao je 11 godina. "Heroji radničke klase" je film urađen s minimumom sredstava, ali iskren, iz srca, inspirisan stanjem u kom se nalazi radnička klasa kod nas i u svetu. I posle tih 11 godina je, nažalost, relevantniji nego što je bio kad smo počeli s radom - kaže Knežević za Kurir.

Ivan Knežević
foto: Firefly Production

Projekat za film "Heroji radničke klase" 2012. godine učestvovao je na platformi za razvoj scenarija (Script Station) održanoj u okviru Berlinskog festivala. Filmski centar Srbije je Pušiću u novembru 2020. godine odobrio sredstva za završetak filma u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma, a uz obrazloženje da je u pitanju film koji "uznemirava i potresa".

- Možda i najveća vrednost ovog filma je empatija sa kojom reditelj i glumci pričaju ovu priču o izgubljenom dostojanstvu radnika - piše u obrazloženju komisije.

Film "Heroji radničke klase" nastao je u okrilju Pušićeve produkcijske kuće "Altertise", a na scenariju su, pored reditelja/producenta Pušića, radili njegovi provereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević. U ekipi filma se nalaze i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski. Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić.

Pored Jasne Đuričić, koja je nedavno za ulogu u filmu "Quo Vadis, Aida?" proglašena za najbolju evropsku glumicu, u "Herojima radničke klase" glume i Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi. Film traje 85 minuta.

Pored "Heroja radniče klase", na 72. Berlinskom filmskom festivalu biće prikazana manjinska srpska koprodukcija "Poslevode" u režiji Daneta Komljena, i to u okviru selekcije "Forum". Nastanak ovog filma takođe su podržali Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture.

Heroji radničke klase
foto: Altertise produkcija

Kurir.rs

Bonus video:

00:58

GLUMAC ISPRIČAO VIC: Andrija Milošević nije oduševio trudnu devojku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track