Šta nude privatni domovi za stare
Foto: Shutterstock

Šta nude privatni domovi za stare

Zabava -

U starosti je mnogim osobama potrebna stalna pomoć i zdravstvena nega. Pre ili kasnije nastupi trenutak u kome ne mogu samostalno da se brinu o sebi, niti da obavljaju jednostavne svakodnevne aktivnosti. Mnoge porodice ovakvo stanje njihovog ostarelog člana zatekne nespremnim. Na svu sreću, domovi za stare nude sveobuhvatno i dobro rešenje.

Bolji domovi za stare nude kompletnu uslugu smeštaja, zbrinjavanja i zdravstvene nege starih lica. U njima je sve prilagođeno starijim osobama. Cilj je da im se obezbedi dostojanstvena starost. Domovi za stare su ranije izazivali različite reakcije. Međutim, od kada se otvorio veliki broj privatnih ustanova ove vrste, stvari su se promenile. Usluga koju nude i sama koncepcija načina rada postavljena je na jedan viši nivo. Što se tiče kvalitetne gerijatrijske i medicinske nege, ona je oduvek postojala i u državnim ustanovama, kao i što je danas prisutna u privatnim. Oduvek je bilo važno da u staračkom domu ne bude sterilna i bolnička atmosfera, već da prostor odiše vedrinom. Logika koju su usvojili vlasnici privatnih domova za stare je da je dom nova kuća starijoj osobi, koja će se tu preseliti. S tim u vezi, jasno je da u domu za stare treba da postoji kućna atmosfera, te da se oseti toplina doma. Počevši od uređenja prostora, sve je transformisano tako da ne podseća na zdravstvenu ustanovu, bez obzira što se tu vrši medicinsko zbrinjavanje i nega. U uređenju i osmišljavanju enterijera nastojalo se da dom za stare izgleda kao privatna kuća, namenjena velikoj porodici. Mnogi detalji doprinose tome. Prostrane dnevne sobe imaju ugaone garniture sa puno mesta za sedenje, televizore sa velikim ekranima, umetničke slike na zidovima, police sa ukrasima i vazama sa cvećem, baš kao i u nekoj udobnoj kući. U spavaćim sobama su novi kreveti i ormari, komode za držanje ličnih stvari, zidovi ukrašeni slikama, dok su na prozorima ljupke zavese. Neke sobe podsećaju na hotelske, neke na gostinjske u kući, ali ono što je najvažnije, ne liče na bolničke. Naravno, izuzetak jedino mogu biti sobe koje su namenjene za palijativnu negu bolesnika. Ovu uslugu nemaju svi domovi za stare, već samo nekolicina.

Kada su u pitanju staračke bolesti i stanja koja su karakteristična za pozne godine, svi domovi za stare imaju sve što je potrebno da prime ovakve korisnike. Za teže bolesnike, koji zahtevaju posebnu negu i terapiju, treba pronaći dom koji može da ispuni te zahteve. Inače, ono što je uobičajeno i na šta su svi spremni su stanja poput demencije, poteškoće u kretanju (kretanje uz pomoć ortopedskog pomagala), vezanost za invalidska kolica, razna kardiovaskularna, neurološka, reumatološka i endokrinološka oboljenja. Pored toga što osoblje u domu za stare vodi račina da svako redovno uzima svoju prepisanu terapiju tj. lekove, ishrana mora biti korigovana i prilagođena lekarskim savetima i preporukama. Mnogo je korisnika doma koji boluju od dijabetesa ili imaju hipertenziju. Za njih, kao i za one koji imaju neka druga oboljenja, neophodno je sprovoditi poseban režim ishrane. Najbolji domovi za stare imaju sopstvene kuhinje u kojima se nastoji da jela budu što ukusnija, uprkos mnogobrojnim restrikcijama koje nameću preporuke lekara. Neslana hrana ne mora da bude neukusna, ako vešti kuvari upotrebe neke druge začine koji nisu na listi zabranjenih. Takođe, namirnice su uvek sveže, a jelovnik uravnotežen i prilagođen starijim osobama.

Kada kažemo da su starije osobe ponekad slične deci, ne misli se samo na njihov mentalni sklop. Kao što moramo da pazimo da dete, koje još nije dovoljno stabilno na svojim nogama, da ne padne i ne povredi se, isto tako starije osobe često imaju poteškoća sa kretanjem, nestabilnošću, nedostatkom snage ili gubitkom ravnoteže. Uzrok su razna neurološka oboljenja, ali i prirodan rezultat starenja. U domovima za stare osoblje je tu da stalno motri na starije osobe koje imaju ovih poteškoća, kako one ne bi pale i povredile se. Nažalost, padovi mogu da izazovu povrede sa trajnim posledicama. Dešava se da se nakon preloma ekstremiteta ili kuka, starija osoba nikad ne rehabilituje i ostane trajno vezana za krevet. Od ovoga strahuju mnogi mlađi članovi porodice. Domovi za stare su sigurna utočišta, u kojima su eliminisane sve moguće prepreke koje mogu da dovedu do povreda, dok je stalno prisutno medicinsko osoblje, koje pomaže korisnicima doma dok se kreću, obavljaju ličnu higijenu, izlaze u dvorište da se prošetaju itd.

Pored kompletnog medicinskog nadzora i zbrinjavanja, domovi za stare nude udoban smeštaj u jednokrevetnim ili višekrevetnim sobama. Vreme tokom dana ispunjeno je druženjem sa vršnjacima, ili u raznim društvenim aktivnostima koje organizuju vlasnici, menadžeri ili osoblje doma. Dom za stare je lek za usamljenost, koja često prati treće doba.

Izbor doma za stare možete započeti na mirandre.com jer je to mesto gde su svi bolji domovi detaljno predstavljeni. Saznajte sve o njima, uključujući i cene usluga. Pogledajte galerije slika i opis ponude svakog pojedinačnog doma za stare.

Promo tekst/M. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track