NEODOLJIVI GRAD: Nezaobilazna mesta u Beogradu koja morate posetiti
Foto: Shutterstock

Neobična lepota

NEODOLJIVI GRAD: Nezaobilazna mesta u Beogradu koja morate posetiti

Zabava -

Ovaj neodoljiv grad na ušću reka Save i Dunav očarava posetioce svojom bogatom istorijom, živopisnom kulturom i dinamičnom energijom. Bez obzira da li ste ljubitelji istorije, umetnosti, dobrog provoda ili autentične kuhinje, Beograd nudi mnoštvo zanimljivih mesta koje će vas ostaviti bez daha.

Ukoliko do sada niste posetili ove lokacije, pročitajte koje su to lakcije koje ne bi trebalo da zaobiđete ako se nađete u Beogradu.

Kalemegdan: Istorijsko srce Beograda sa pogledom na reke

Kalemegdanska tvrđava je verovatno najposećenija atrakcija Beograda i sa razlogom je tako popularna. Ovo izvanredno mesto pruža idealnu atmosferu za opuštanje i divljenje prelepim panoramskim prizorima grada.

Smešten na ušću Dunava u Savu, Kalemegdan datira iz 17. veka i kasnije i predstavlja impresivno zdanje arhitekture iz tog perioda.

Tvrđava se prostire na velikom prostoru, zato je preporučljivo izdvojiti dovoljno vremena za obilazak i istraživanje Gornje i Donje tvrđave. Na najvišem bedemu Beogradske tvrđave se nalazi čuveni Spomenik Pobedniku, koji je postavljen kao simbol trijumfa srpske vojske.

Beograd, Knez Mihailova
foto: Shutterstock

Prošetajte Knez Mihailovom ulicom

Ukoliko se nađete u Beogradu, ne možete da zaobiđete najpoznatiju ulicu u gradu. Zato, prošetajte duž Knez Mihailove ulice, jedne od centralnih pešačkih zona Beograda koja spaja Terazije i Kalemegdansku tvrđavu.

Ovaj deo grada, koji krase prelepe zgrade iz kraja 19. i početka 20. veka, predstavlja jedno od najstarijih i područja Beograda. U ovoj ulici je uvek živo, sa ljudima koji šetaju, obavljaju kupovinu u brojnim prodavnicama ili uživaju u pauzi u nekom od obližnjih kafića.

Beograd, Skadarlija
foto: Shutterstock

Skadarlija: Ušuškana oaza boemskog života u Beogradu

Skadarlija je autentično naselje koje se nalazi u srcu Beograda. U trenutku kad zakoračate kaldrmom, očekuje vas uzbudljiv spoj prošlosti i sadašnjosti. Restorani sa svojim šarenim drvenim stolovima i stolicama protežu se duž ulice, pozivajući vas da se zaustavite i uživate u ukusima tradicionalne srpske kuhinje.

Kasnije kada padne mrak, u lokalima se čuju zvuci muzike, pa pesma odjekuje čitavom ulicom. Zimski praznici, donose još veći sjaj Skadarliji, sa bogatim muzičkim programom.

Nova godina, doček, doček Nove godine, Beograd
foto: Youtube Printscreen

Doček nove godine u Beogradu

Nova godina Beograd pretvara u bajkovit grad sa veličanstvenom zabavom. Glavni spektakl što se tiče specijalnih efekata je Kula u novom naselju Beograd na vodi.

Veliki broj hotela, restorana, klubova organizuje doček nove godine. Potrebno je samo da na vreme rezervišete mesto koje je prema vašem raspoloženju za sam doček.

Beograd, slavija, Hram Svetog Save, Beograd Panorama, Hram Svetog Save panorama, slavija panorama, Beograd Noću
foto: Shutterstock

Veličanstveni Hram Svetog Save u Beogradu

Hram Svetog Save u Beogradu je izuzetno značajno i impozantno versko i kulturno obeležje grada. Njegova monumentalna arhitektura dominira horizontom i pruža duboku povezanost sa duhovnom istorijom Srbije. Smešten u centru prestonice, ovaj hram privlači ne samo vernike, već i ljubitelje umetnosti i arhitekture iz celog sveta.

Hram Svetog Save poseduje jedinstvene okrugle kupole, a unutrašnjost se ističe svojom svečanom lepotom. Kroz njegovu unutrašnjost se prostire atmosfera smirenosti i duhovnosti, koja privlači posetioce da zastanu i prepoznaju veličinu duhovnog nasleđa koje hram predstavlja.

Zidovi ukrašeni mozaicima i freskama prenose priče iz verske istorije, dok se svaki detalj pažljivo oblikovao da oda počast duhovnoj dimenziji ove svetinje.

Muzej Nikole Tesle
foto: Instagram

Upoznajte čudesni svet nauke i inovacija: Muzej Nikole Tesle

Ukoliko ste ikada osetili divljenje prema briljantnim umovima koji su oblikovali naš svet, ne propustite priliku da posetite Muzej Nikole Tesle u Beogradu. Ovaj neverovatan kutak je posvećen velikom naučniku i posetiocima pruža uvid u njegove izuzetne i revolucionarne izume.

Muzej se nalazi na Vračaru, a u njemu se održavaju brojne izložbe kroz koje se oživljava Teslina zaostavština. Ukoliko ga posetite, sigurno ćete naučiti nešto više o njegovom doprinosu u oblasti električne energije, bežičnom prenosu i mnogim drugim domenima koji su oblikovali današnji svet. Bez obzira da li ste ljubitelji nauke ili samo radoznali posetilac.

Muzej Nikole Tesle će vam pružiti priliku da saznate više o životu i nasleđu ovog izuzetnog inovatora.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:13

SKANDAL ASTROLOGA UŽIVO: ZORAN JE IMPOTENTAN! Veza sa Zoricom Zokom je tu samo da skreće pažnju NEUPOTREBLJIV JE ZA LJUBAV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track