DOBRO SE PRIPREMITE: Tri važne stvari o kojima treba voditi računa u zimskom periodu
Foto: Profimedija

DOBRO SE PRIPREMITE: Tri važne stvari o kojima treba voditi računa u zimskom periodu

Zabava -

Vremenske prilike u našoj zemlji, ali i u svetu sve je teže predvideti. Sunčani dani tokom zime jednako mogu da iznenade kao i kišovito vreme i padavine u sred leta. Ipak, očekivanja vezana za sneg i najhladnije dane, kao i one najsunčanije i najtoplije dane tokom godine ostaju nepromenjena, bar još uvek.

Aktuelni vremenski uslovi, hladno vreme i padavine mogu da iznenade preko noći. One koji su sproveli dobru pripremu za zimu, to ne treba da brine. I ne, ne mislimo na zimnicu i toplu zimsku garderobu.

Mislimo na tehničke i praktične stvari koje bi trebalo da osiguraju topao dom, da omoguće da ujutru kada krenete na posao ne doživite iznenađenje na svom autu kao i one namernice i suplemente koji će poboljšati imunitet kod dece i odraslih.

Osigurajte rezervni izvor toplote – grejalice

Hladno vreme donosi razne promene od kojih neke mogu biti manje ili više očekivane. Zato se treba pripremiti kako bi se mogućnosti za iznenađenje svele na minimum.

Jedna od takvih stvari može biti i iznenadni prekid toplote glavnog izvora koji je proizvodi, a koji može biti izazvan kvarom, te se može javiti potreba za dodatnim zagrevanjem prostora ili u slučaju da se neke prostorija zagreva samo po potrebi.

U takvim slučajevima najbolje je imati grejalice. U ponudi se mogu naći razni modeli u zavinosti od vaših očekivanja i potreba. Grejalice mogu biti kompaktne, sa termostatima kao i one sa funkcijom brzog zagrevanja.

Predstavljaju odličnu opciju za one koji žele da osiguraju dodatni izvor toplote ili za prostore koje si greju samo periodično.

Odnos cene i kvaliteta kod grejalica u aktuelnoj ponudi je povoljan i ovo je svakako električni uređaj koji treba da ima svaka kuća.

Vodite računa o akumulatorima za auto

Ponedeljak ujutru, žurite na posao, iznenadio vas je led na staklima koji treba da skinete i posle svega toga motor automobila ne upali i vi ste potpuno van sebe. Kako do ovih situacija ne bi dolazilo potrebno je da na vreme vodite računa o akumulatoru svog automobila tokom hladnih zimskih dana.

To podrazumeva njegovu proveru, pripremu i kontrolu, a u skladu sa rezultatima toga i eventualnu kupovinu novog akumulatora kako do ovakvih iznenađenja ne bi dolazilo.

Treba voditi računa o roku trajanja odnosno životnom veku akumulatora koji može biti u proseku od dve do tri godine mada pojedini proizvođači u svom uputstvu navode i životni vek od pet godina.

Znaci upozorenja koji se mogu javiti kada su kvarovi na akumulatoru u pitanju odnose se na otežano paljenje motora ujutru, zvuk klika prilikom paljenja motora, verglanje prilikom paljenja, periodično uspešno paljenje motora i slično.

Zdravlje na prvom mestu – jačanje imuniteta kod dece

Za kraj, ali ne i manje važno, zimsko vreme asocira nas i na česte prehlade i virusna oboljenja, pa je jako važno da vodimo računa i o svom zdravlju.

Stara izreka kaže: ,,Bolje sprečiti, nego lečiti“ pa neka jačanje imuniteta kod dece posebno postane deo pripreme za zimu, kao što je to pripremanje zimnice ili ogreva.

Odbrambeni mehanizam odraslog čoveka je jak i razvijen, dok je jačanje imuniteta kod dece i te kako važno tokom zimskih dana.

Prevencija i jačanje imuniteta kod dece moguće je na razne načine – putem raznovrsne i izbalansirane ishrane, raznim popularnim gumenim tabletama, sirupima, čajevima, prirodno ceđenim sokovima... Što pre krenete da radite na prevenciji, otpornost organizma biće bolja i jača.

Zato, u naprednom periodu preispitajte svoje planove i organizaciju kada je zimski period u pitanju i pripremite se za najveći broj događaja koji mogu da iznenade.

(promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track