OVO SU SAVETI KOJE SVAKI VOZAČ TREBA DA ZNA: Ukoliko vam vozilo potopi voda usled obilnih padavina, URADITE OVIH PET STVARI
Foto: Shutterstock

SmANJITE štetu

OVO SU SAVETI KOJE SVAKI VOZAČ TREBA DA ZNA: Ukoliko vam vozilo potopi voda usled obilnih padavina, URADITE OVIH PET STVARI

Auto -

"Oktobar je, počinje sezona kiša", naziv je jedne pesme Zdravka Čolića. Ipak, nije sve kao u pesmi, naročito ako vam je usled obilnih padavina automobil bio potopljen u vodi čiji je nivo dosezao iznad polovine točkova.

U tom slučaju najbolje je da pratite ovih pet koraka.

1. Ne pokušavajte da "upalite" automobil

Nemojte proveravati da li auto radi, jer tako možete nepovratno oštetiti vozilo u slučaju da je voda ušla u motor. Najbezbednije je da automobil odšlepate do servisera na detaljan pregled.

2. Pokušajte da odredite koliko je duboko auto bio potopljen

Ako voda nije prešla donju ivicu vrata (prag), najverovatnije ćete proći bez problema.

Sa druge strane, mnoge osiguravajuće kuće štetu će proglasiti "totalkom" ako je nivo vode došao do donje strane instrument table (ispod upravljača).

Tuzla, Poplava, Spasavanje
foto: Printscreen

3. Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću

Osiguranje od poplave pokriveno je u većini osiguravajućih paketa pa ćete u tom slučaju gotovo uvek proći sa naknadom štete, ako ne potpunom onda delimičnom.

4. Probajte da osušite i očistite unutrašnjost vozila

Ako je voda ušla u automobil, prvo treba da širom otvorite sva vrata i prozore i prostrete peškire na pod kako bi upili što više vode.

automobil, servis
foto: Shutterstock

5. Proverite ulje, filter vazduha i električne sisteme

Ako primetite kapljice vode na meraču nivoa ulja ili pak uočite povećanu količinu ulja u motoru, najbolje je ne startovati motor. Takođe, savetuje se da automobil odšlepate do servisera koji će zameniti ulje kao i filter vazduha.

Ako je nakon toga motor bezbedan za pokretanje, proverite sve električne komponente, uključujući svetla, pokazivače smera, klima-uređaj, radio, električne brave, prozore, pa i sijalice na instrument tabli.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track