ZAVRŠENO LETO KULTURE U KRUŠEVCU: Od klasike i roka do programa za najmlađe sugrađane
Foto: Kurir/Ž.M.

Kulturni centar

ZAVRŠENO LETO KULTURE U KRUŠEVCU: Od klasike i roka do programa za najmlađe sugrađane

Kultura -

U okviru Leta kulture KC Kruševac, na različitim lokacijama u gradu tokom jula, avgusta i septembra, organizovani su brojni programi za sve uzraste, koncerti, festivali, radionice, književne večeri, likovne izložbe, predstave i promocije.

- Cilj i velika želja Kulturnog centra Kruševac je da se na ovakav način kontinuirano unapređuje kulturna scena grada Kruševca, sa što bogatijim i raznovrsnijim, pre svega dobro osmišljenim konceptom programskih aktivnosti. Iskustvo uredničkog tima Kulturnog centra Kruševac doprinelo je da se ovog leta maksimalno izađe u susret kulturnim potrebama i navikama građana, koji su u velikom broju propratili sadržaje na više otvorenih lokacija. Pažljivo osmišljeni programi, realizovani kroztribine, promocije, dečiji zabavni i igrani programi, radionice, koncerti klasične, rok, džez, bluz, pop i evergreen muzike, književne i poetske večeri, kao i tradicionalne manifestacije, ovog leta ispunili su očekivanja naših sugrađana i brojnih gostiju - kaže Violeta Kaplarević, direktorka KCK.

Kruševac, Kulturno Leto
foto: Kurir/Ž.M.

Najveću pažnju i posećenost imali su programi namenjeni mlađim uzrastima. Tradicionalna manifestacija „Karaoke okršaj“, edukativne radionice, Festival informacionih tehnoligija za decu, 6. Rok kamp za devojčice, izložba Elene Milojević, članice Likovnog studija KCK, projekti Književne omladine koja radi pod pokroviteljstvom Kulturnog centra Kruševac, Radionice za mlade „Pokreni se“ i lutkarske radionice samo su deo sadržaja Leta kulture KCK za decu i mlade.

Na otvorenoj sceni KCK odigran je i veliki broj pozorišnih predstava za decu u saradnji sa više kreativnih udruženja, pozorišnih trupa, organizacija i institucija kulture sa kojima KCK neguje saradnju. „Lav Dobrivoje i mišica Mini“, „Pipi na ostrvu sa blagom“, „Veštica Dobrila dobra, slatka, mila“, „Hvala Vuku za azbuku“, „Kola, pešak, smešak“, baletska predstava za decu „Crvenkapa“, „Pipi na ostrvu sa blagom“, samo su deo pozorišnog repertoara za decu, izvedenog u okviru Dečijeg leta kulture KCK.

Kruševac, Kulturno Leto
foto: Kurir/Ž.M.

Pored koncerata klasične muzike, koji se u kontinuitetu izvode tokom cele godine, održani su i koncerti planirani za Leto kulture 2022. Na Platou ispred KCK, prvi u nizu sjajnih koncerata izveo je bend „Spasa i prijatelji“. Milan SpasojevićSpasa, Borivoje Bora Đorđević, Branislav Mihajlović, Moma Đošić i Dragana Živković izveli su ovom prilikom najpoznatije hitove domaće i strane pop i evergreen muzike.

Za ljubitelje rok muzike kruševački rok bend Radiofoniks izveo je koncert pred velikim brojem fanova. Iz garažnog bluz-roka, muzika ovog benda transformisala se u zvuk koji u sebi sadrži mnoštvo uticaja iz različitih sfera popularne muzike i kulture uopšte, koji su sklopljeni u homogenu radiofoničnu zvučnu celinu. Vladica Radojević (lirika, glavni vokal, gitara), Dušan Milutinović (solo gitara, prateći vokal), Zoran Vasić (bas gitara) i Milovan Đurišić (bubnjevi) prikazali su svoja najbolja autorska ostvarenja na letnjoj rok sceni KCK.

Muzički duo Marol (Marija Milosavljević i Oliver Ruške) predstavio se kruševačkoj publici muzikom “bez granica”, izvodeći klasičnu tradicionalnu muziku, balkanski folklor, džez i sopstvene kompozicije. Raznolikost muzičkih boja, postizali su izborom različitih instrumenata - klavir, gitara, flauta i glas, kao i kroz sopstvene kompozicije i aranžmane.

Kruševac, Kulturno Leto
foto: Kurir/Ž.M.

U okviru muzičkog programa Leta Kulture KCK na Letnjoj sceni KPZ održan je koncert Easy Blues Benda. Ljubiteljima summertime bluesa, članovi benda, okarakterisani kao prava kruševačka bluz reprezentacija, priredili su idealno muzičko veče.

U najlepšem letnjem koncertnom prostoru, blues standarde izvodili su Vojin Jovanović (gitara & vokal), Boki Dusty Hat (usna harmonika), Zlatko Ristić Gonza (gitara), Mladen Mladenović (bas gitara) i Dragan Stanković Stana (bubanj).

Poslednje večeri muzičkog ”Mini festivala džez i bluz muzike”, na letnjoj sceni KPZ, nastupio je instrumentalni sastav"GAS - Goalisoko" iz Kragujevca. Sastav je spontano izrastao iz višegodišnjih relaksirajućih sesija, nekoliko muzički nadarenih prijatelja, posvećenih improvizovanoj muzici.

Kulturni centar Kruševac, koji neguje saradnju sa muzičkim umetnicima, kako iz Kruševca i Srbije, tako i iz inostranstva, planira da ovaj događaj proširi na što veći broj učesnika. Namera i želja KCK je da ovogodišnji minifestival, preraste u veliki happening džeza i bluza, kada bi KCK svakog narednog avgusta bio domaćin najeminentnijim džezerima i izvođačima bluz muzike.

Kruševac, Kulturno Leto
foto: Kurir/Ž.M.

Veliki broj programa na letnjim scenama, samo su deo kulturne ponude koju su imali građani Kruševca. Kulturni centar Kruševac, u okviru promovisanja amaterskog stvaralaštva, u cilju otkrivanja i uvećavanja stvaralačke mogućnosti stanovnika sa seoskog područja, od početka leta i završne Smotre takmičenja sela grada Kruševca, do danas je realizovalo impozantan broj programskih sadržaja vezanih za kulturu i tradiciju sela sa teritorije Kruševca. Realizovane su višednevne tradicionalne manifestacije od kojih svakako treba izdvojiti Muzičku manifestaciju „Stanislav Binički“ i „Belovodsku rozetu“. Povodom 150 godina od rođenja kompozitora i muzičkog prosvetitelja Stanislava Biničkog, održan je bogat kulturno umetnički program i tradicionalna likovna kolonija, kojem je predhodilo otkrivanje spomenika velikom umetniku u centru Kruševca i spomen-biste u dvorištu OŠ “Stanislav Binički” u Jasici, njegovom mestu rođenja. Manifestacija je zatvorena koncertom Zemunskog gudačkog kvarterta.

Kruševac, Kulturno Leto
foto: Kurir/Ž.M.

Ove godine, održana je četrdeset šesta “Belovodska rozeta”, tradicionalna manifestacija u slavu belovodskog peščara, na kojoj je dodeljena nagrada „Belovodska rozeta“ kompozitoru, redovnom članu Srpske akademije nauka i umetnosti Ivanu Jevtiću.

Trideset drugo po redu „Zvezdano Zdravinje“, „Saborovanje u Pepeljevcu“, „Kukljinsko prelo“, 13. manifestacija „Na vrelu Sv. Jovana Krstitelja“, „Dani Ognjene Marije“ u Krvavici, „Vuletovi dani“ u Rosici i Ribarskoj Banji, Lomnička manifestacija „Da se podsetimo“, Izložba oldtajmer traktora u Đunisu, Pesnička slava „Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, „Balkanska folklorijada“ u Kaoniku, „Dani Radojke i Tineta Živkovića“ u Globoderu, „Padeški kladenac“ sa više od dve stotine izvođača, i „Bistričko kolo“ u Dvoranu, okupili su više hiljada ljubitelja kulture i tradicije.

Bogato Leto kulture najavljuje plodnu kulturnu jesen, u skladu sa tradicijom i ciljevima Kulturnog centra Kruševac.

Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track