OVIH 10 STVARI NIKAD NE BISTE SMELI DA RADITE DOK SIPATE GORIVO: Incidenti jesu retki, ali mogu biti izuzetno opasni, ZATO OPREZ
Foto: Zorana Jevtić

sigurnost na prvom mestu

OVIH 10 STVARI NIKAD NE BISTE SMELI DA RADITE DOK SIPATE GORIVO: Incidenti jesu retki, ali mogu biti izuzetno opasni, ZATO OPREZ

Auto -

Iako su incidenti povezani sa statičkim elektricitetom na benzinskim pumpama neuobičajeni i retki, oni se ipak dešavaju.

Zato sigurnost uvek mora biti na prvom mestu, bez obzira koliko često točite gorivo.

gorivo, cene goriva, Benzinska Pumpa, benzin, pumpa
foto: Zorana Jevtić

1. Ne ostavljajte motor da radi

Ugasite motor pre točenja goriva. Takođe biste trebali isključiti sve pomoćne 12-voltne izvore napajanja kao što su punjači za telefone i upaljači za cigarete jer mogu potencijalno zapaliti gorivo.

2. Nemojte se odmah vratiti u vozilo

Nemojte se vraćati u svoje vozilo kada točite gorivo. Mala količina statičkog elektriciteta može se nakupiti i uzrokovati iskru kada dodirnete metal, što bi moglo biti opasno kada se pomeša s benzinskom parom.

3. Nemojte koristiti svoj mobilni

Benzinske pumpe su prometna mesta. Iako verovatno nećete izazvati električnu iskru kada koristite svoj mobilni telefon oko rezervoara za gorivo, trebali biste izbegavati korišćenje telefona kako biste ostali usredsređeni na ono što radite.

mobilni telefon
foto: EPA

4. Nemojte prepuniti

Većina pumpi za gorivo se automatski isključuje kada je rezervoar pun, zato verujte pumpi i nemojte nastavljati punjenje kako ne biste prolili gorivo.

5. Pazite da vam benzin ne dospe na kožu

Ako vam na kožu dospe benzin, operite zahvaćeno područje mlakom vodom i sapunom. Ako vam benzinska para uđe u oči, trebali biste ih ispirati vodom iz slavine najmanje 15 minuta i ukloniti kontaktna sočiva. Izbegavajte trljanje očiju.

6. Deca neka ostanu u automobilu

Dok točite gorivo na benzinskoj pumpi, deca bi trebala da ostan u automobilu. Ne samo da će ih to držati podalje od otrovnih isparenja, već će pomoći i da se usredsredite na ono što radite.

Pušenje
foto: Profimedia

7. Nemojte pušiti

I dok bi ovo trebalo biti potpuno jasno, videli smo mnogo ljudi s cigaretom u ustima na benzinskoj pumpi. Nikada ne pušite oko pumpe, niti palite upaljače i šibice u blizini.

8. U slučaju požara

Ako primetite vatru prilikom točenja goriva, udaljite se od vozila. Ostavite pištolj za punjenje goriva na mestu i odmah obavestite radnika benzinske stanice.

Krađa, Gorivo, Komunalac, Kanta, S. J., Komunalni Policajac, Zloupotreba Položaja
foto: Profimedia

9. Koristite ispravan kanister

Ako punite kanister, proverite da li ima oznaku odobrenja. Ostavite ga na tlu prilikom punjenja i zatim ga stavite u vozilo. Proverite da li je čep dobro zatvoren i izvadite kantu sa gorivom iz automobila čim stignete na odredište.

10. Prevoženje kanistera

Ako prevozite benzin u prenosnom rezervoaru, proverite da li je na sigurnom mestu u vozilu kako se ne bi prevrnuo i prolio. Takođe, nikada ne biste trebali ostavljati benzin na suncu ili u prtljažniku vozila.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track