OVAKVE VESTI IZ NEMAČKE NIKO NIJE OČEKIVAO: Zbog novog trenda na tržištu električnih automobila STREPI AUTOINDUSTRIJA
Foto: Shutterstock, Profimedia

kriza uzima danak

OVAKVE VESTI IZ NEMAČKE NIKO NIJE OČEKIVAO: Zbog novog trenda na tržištu električnih automobila STREPI AUTOINDUSTRIJA

Auto -

Veliki plan jedne velike zemlje - do 2030. godine na putevima će biti 15 miliona električnih vozila! Ipak, cilj koji je prošle godine objavila Nemačka izgleda nije ni blizu svog ostvarenja.

- Samo uz puno sreće cilj će biti samo delimično ostvaren - upozorio je Ferdinand Dudenhofer iz Centra za istraživanje automobila u Duizburgu, koji predviđa samo 7,2 miliona novih registracija do kraja decenije.

- Cilj savezne vlade od 15 miliona električnih automobila na nemačkim putevima do 2030. neće biti postignut, čak ni blizu. Sa novim smernicama za finansiranje električnih automobila, visokim cenama električne energije i rastućim cenama baterija, tržište u Nemačkoj će se urušiti u narednih nekoliko godina - rekao je Dudenhofer za Politico.

elektricni automobili
foto: Promo

Odluka EU da zabrani prodaju novih automobila sa SUS motorima od 2035. godine stavlja dodatni pritisak na prelazak na električna vozila.

Rastuća cena struje takođe podriva argument da je jeftinije voziti električno vozilo nego automobil na fosilna goriva. Osim toga, nemačka vlada će od 1. januara 2023. smanjiti subvencije za kupce električnih vozila sa 6.000 na 4.500 evra za modele jeftinije od 40.000 evra.

Angela Merkel
Angela Merkelfoto: AP

Obećanje bivše kancelarke Angele Merkel dato pre više od deset godina da će do 2020. imati milion "čistih" automobila na putevima nije ispunjeno.

Danas od oko 50 miliona registrovanih putničkih automobila u Nemačkoj, samo 1,59 miliona koristi struju, od čega su 840.645 potpuno električni modeli, dok su ostali hibridi.

Zbog svega navedenog, planirani cilj do 2030. godine izgleda nedostižan.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track