DA LI DRŽITE RUKU NA MENJAČU? Ovo je navika koja može biti opasna, a EVO I ZAŠTO biste trebali da prestanete to da radite
Foto: Shutterstock

PREPORUKA

DA LI DRŽITE RUKU NA MENJAČU? Ovo je navika koja može biti opasna, a EVO I ZAŠTO biste trebali da prestanete to da radite

Auto -

Jedna od najčešćih navika velikog broja vozača jeste da odmaraju ruku na menjaču ili je jednostavno drže na njemu zbog česte i brže promene brzina.

To, međutim, nije dobro iz nekoliko razloga, a čak je i u brojnim knjigama s uputstivma vozila navedeno da to ne činite.

Prvo, sigurnije je voziti s obe ruke na volanu, a drugo, mogli biste oštetiti menjač, što bi moglo dovesti do ozbiljnih glavobolja.

Online kupovina, Hangar, Prometz, auto, vožnja, snimanje, retrovizor, kamera, Viz car
foto: Promo

Ova navika može uzrokovati dodatno trošenje zupčanika menjača. Mogu se opteretiti rotirajući delovi menjača, sinhroni prstenovi, što može rezultirati dodatnim habanjem, piše revija HAK.

Preporuka je da se drže obe ruke na upravljaču i desnu ruku spustiti prema menjaču samo kada je to potrebno, odnosno kada menjate brzine. Tako ćete biti sigurniji u vožnji i brže reagovati na sve kritične situacije na putu.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track