ČAK 80 ODSTO VOZAČA NE ZNA ŠTA ZNAČI OVAJ SIMBOL U AUTU: Ako ignorišete ovu lampicu, to bi moglo ozbiljno da vas UDARI PO DŽEPU
Foto: Shutterstock

SKUP PROPUST

ČAK 80 ODSTO VOZAČA NE ZNA ŠTA ZNAČI OVAJ SIMBOL U AUTU: Ako ignorišete ovu lampicu, to bi moglo ozbiljno da vas UDARI PO DŽEPU

Auto -

Poseban simbol na kontrolnoj ploči vašeg automobila ima vrlo bitno značenje i vozači tek sada otkrivaju o čemu se zapravo radi. Jeste li vi to ikada primetili?

Neki automobili imaju simbol koji će vas upozoriti ako vam se motor pregreje, a ako ga uočite možete da uštedite hiljade evra, ali svetlo upozorenja za hlađenje motora mnoge je ljude ozbiljno zbunilo.

Mnogi vozači možda to pre nisu shvatili, ali nepoznavanje njegove prave funkcije može vas skupo koštati.

lampica za temperaturu
foto: Shutterstock

Rasprava o znaku

Neki su čak odlučili da dobiju odgovore na Tviteru pa je tako jedan vozač napisao: "Nastaviću da ignorišem svetlo vijugavih linija na mojoj kontrolnoj tabli. Ne trebaju mi više neočekivani računi ovaj mesec."

Drugi je dodao: "Šta simbol koji izgleda kao termometar/stablo u vodi znači u automobilu?"

U međuvremenu je nekoliko vozača brzo priskočilo u pomoć, objašnjavajući pravo značenje simbola pa su im napisali: "Vijugava crta ispod simbola termometra znači da morate što pre da proveriti rashladnu tečnost."

Ako niste sigurni kako simbol izgleda, podseća na termometar i ima talasaste linije na dnu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

80% vozača ne zna čemu služi

Prema istraživanju ATS Euromastera, neverovatnih 80% vozača nije imalo pojma čemu to služi, ali ovo svetlo upozorava vozače da temperatura motora postaje previsoka. To je takođe pokazatelj da automobilu ponestaje rashladne tečnosti u motoru.

Ako ne prepoznajete simbol, motor bi se mogao pregrejati i dovesti do nepopravljive štete, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka koje treba slediti ako vozači to primete dok su na putu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Pre svega, moraju se sigurno zaustaviti uz ivicu puta i ugase motor kako bi se ohladio. Zatim se mora proveriti nivo rashladne tečnosti da se vidi da li treba dodati još.

Ako ovo ne reši problem, motor je možda previše oštećen za vožnju. U ovom trenutku vozači će morati da se upute mehaničaru da proceni problem, piše Daily Star.

(Kurir.rs/Net.hr)

Bonus video:

00:15

DEČKO PARKIRAO AUTO U GARAŽI, DRUGI VOZAČI PRILAZILI ČUDOM DA SE NAČUDE: Ceo oblepljen papirićima a na njima samo 2 reči (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track