KAKO SE PONAŠATI SA ELEKTRIČNIM AUTOMOBILIMA TOKOM NEVREMENA: Gromovi uvek predstavljaju pretnju, ovo IZBEGAVAJTE da radite
Foto: Shutterstock

oprezno

KAKO SE PONAŠATI SA ELEKTRIČNIM AUTOMOBILIMA TOKOM NEVREMENA: Gromovi uvek predstavljaju pretnju, ovo IZBEGAVAJTE da radite

Auto -

Rizik od udara groma u kuće i automobile je prilično nizak, ali ukoliko se to ipak dogodi šteta može biti veoma velika.

U slučaju automobila na električni pogon, udar munje može uništiti opremu za punjenje ili elektronske sisteme automobila, pa se savetuje da nikako ne punite svoje vozilo dok grmi.

- Nemojte svoj električni automobil priključiti na stanicu za punjenje dok grmi - kaže Nils Sodal, viši savetnik u Norveškom autoklubu NAF.

električni automobil
foto: Shutterstock

Iako su moderni domovi i punjači za električne automobile opremljeni zaštitom od prenapona koji pružaju određenu zaštitu od takvih incidenata ipak treba povesti računa i nikako ne treba rizikovati.

- Ako je vaša tačka za punjenje ispravno instalirana, trebala bi biti ugrađena i zaštita od prenapona. Ipak, dobra je ideja isključiti auto s punjača dok grmljavinska oluja traje - kaže Sodal.

Indija, munja, grom, oluja, nevreme
foto: Profimedia

Savetuje se da se obratite električaru kako biste videli možete li još nešto učiniti da osigurate svoju kuću i automobil. Na primer, ugradnjom odvodnika munje ili nadogradnjom sistema sa zaštitnicima od prenapona.

(Kurir.rs/ Revija HAK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track