VOŽNJA OVOG AUTOMOBILA SMANJUJE STRES I POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE: U Srbiji može da se kupi za manje od 2.000 evra! (FOTO)
Foto: ZarkePix / Alamy / Alamy / Profimedia

dokazano

VOŽNJA OVOG AUTOMOBILA SMANJUJE STRES I POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE: U Srbiji može da se kupi za manje od 2.000 evra! (FOTO)

Auto -

Ovog puta je priča o nečemu potpuno zanimljivom - da li i na koji način vožnja kabrioleta utiče na naše fizičko i emocionalno blagostanje.

Da bi se došlo do tog odgovora Fiat je angažovao vanrednu profesorku istraživanja ponašanja vozača Univerziteta Kranfild dr Lizu Dor.

Ukratko, rezultati sugerišu da boravak za volanom kabrioleta čini vozače srećnijim, budnijim, a možda čak ima i zdravstvene koristi. A kako je vršeno istraživanje - pre testa, stil vožnje svakog učesnika je meren pomoću aplikacije Driver Stress Inventori, da bi se videlo da li su za volanom predisponirani na agresiju i da li uživaju u samoj vožnji.

auto škola, automobili, automobil, vožnja
foto: Printscreen/Facebook/novi početak

Rezultati su pokazali da kada je krov bio spušten, svi vozači su doživeli značajno povećanje od najmanje 6 procenata u "Hedonic Tone", merilu sreće. Najveći uticaj osetili su agresivniji vozači, za koje se navodi da su osetili poboljšanje raspoloženja za 20 odsto – više nego duplo od manje agresivnih vozača.

Istraživanje je pokazalo da vožnja sa spuštenim krovom ne samo da je povećala pozitivne emocije, već je izazvala i smanjenje varijabilnosti otkucaja srca (HRV – indikator stresa) do trećine (32 procenta). Ovo pokazuje da su vozači više u kontaktu sa svojom okolinom tokom vožnje.

Ako vas je ovo nateralo da razmislite o kupovini kabrioleta, ovo su ponude koje možete naći na sajtu Sasomange.rs kao i cene istih.

Peugeot 206

Opel Tigra 1,8

Renault Megane 1.5dci

Reno Megan
foto: Shutterstock, Ilustracija

Ford FOCUS 2.0 16V Trend

Porsche Boxster 2.0

(Kurir.rd/Sasomange)

Bonus video:

03:55

KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track