ČUVENA MARKA PRESTAJE DA PROIZVODI AUTOMOBILE: Šok vesti stižu iz Nemačke, ovo je definitivno kraj, EVO O KOM PROIZVOĐAČU JE REČ
Foto: Seat

zamena

ČUVENA MARKA PRESTAJE DA PROIZVODI AUTOMOBILE: Šok vesti stižu iz Nemačke, ovo je definitivno kraj, EVO O KOM PROIZVOĐAČU JE REČ

Auto -

Poznata španska marka Seat, koja posluje u sastavu nemačkog Folksvagena još od 1986., više neće proizvoditi automobile i zameniće ga Kupra, potvrdio je predsednik Folksvagena Tomas Šefer.

- Budućnost Seata je Kupra - rekao je Šefer na sajmu automobila u Minhenu na pitanje o tome šta će biti sa Seatom, piše Autocar.

Šefer je izjavio da će se postojeći Seatovi modeli i dalje proizvoditi dok im ne isteknu tradicionalni životni ciklusi, ali će marka nakon toga biti ugašena kao proizvođač automobila.

Seat Leon
foto: Seat

Ime Seat će ostati i neće biti povučeno, a Šefer je rekao da će Folksvagen grupa naći drugu ulogu za njega. Umesto toga, firma će se verovatno okrenuti drugim rešenjima mobilnosti kao što su električni trotineti i slično.

Šefer je kazao da je preterano ulagati i u Seat i u Kupru, jer je potencijal zarade za Kupru daleko veći. U tu svrhu, Šefer jer potvdio da će VW Grupa snažno ulagati u Kupru.

Tomas Šefer
Tomas Šeferfoto: Printscreen Twitter @volkswagen

Kupru Formentor naslediće Kupra Tavascan, a firma je takođe predstavila novi početni model Kupra Urban Rebel, kao i električni sportski automobil Kupra Dark Rebel.

Produkcijska verzija ovog automobila krenuće u proizvodnju 2025. u Seatovoj fabrici Martorel u Španiji, zajedno sa bratskim modelima drugih marki VW Grupe, uključujući VW ID.2.

Cupra Tavascan, Kupra
foto: Cupra

Šefer je dodao da su španski kupci takođe dobro reagovali na Kupru, pa je naglasio da je Kupra i dalje najbrže rastuća marka u Evropi.

Moguće je da bi Seat Leon mogao postati samo Kupra Leon već od redizajna 2024. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track