OVAJ DEO VOZILA ODLAZI U ISTORIJU: Bez njega niste mogli da ZAMISLITE automobil, a sada definitivno postaje PROŠLOST
Foto: Shutterstock

promene u auto-industriji

OVAJ DEO VOZILA ODLAZI U ISTORIJU: Bez njega niste mogli da ZAMISLITE automobil, a sada definitivno postaje PROŠLOST

Auto -

Dve decenije od kako je BMW, na svojoj Seriji 7 predstavio prvu električnu parkirnu ("ručnu") kočnicu, ta tehnologija je zavladala auto-industrijom. Trenutno oko 70 odsto automobila koji silaze sa fabričke trake ima električnu parkirnu kočnicu, a njih tek 30 odsto dolazi sa klasičnom ručnom kočnicom. Samo godinu dana ranije, taj odnos je bio 63 prema 37.

Klasičnu ručnu kočnicu u obliku poluge prvi su iz ponude izbacile premijum marke, kap što su Mercedes i Lexusa, a sada se taj trend stigao i do ostalih velikoserijskih proizvođača.

Ručna Kočnica
foto: Shutterstock

Ručnu kočnicu u svojoj ponudi danas imaju uglavnom proizvođači jeftinijih automobila, kao što je npr. Dacia, kao i bazične verzije nešto skupljih modela.

Međutim, za razliku od nekih drugih automobilskih sklopova, koji se automatizuju po svaku cenu, primena električne parkirne kočnice ima i svoje prednosti, podseća Revija HAK.

Ručna Kočnica, elektronska kočnica
foto: Shutterstock

Osim što u kabini ne zauzima mnogo prostora između prednjih sedišta, ona omogućava i lakše kretanje na uzbrdici automatskim otpuštanjem. Takođe, aktivacija električne kočnice ne zahteva primenu velike sile kao što je to slučaj pri povlačenju klasične ručne kočnice.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track