OVAKO FUNKCIONIŠE ELEKTRONSKA KONTROLA STABILNOSTI: Mercedes prvi dobio ESP pre 28 godina, a potom postao nezamenljivi ANĐEO ČUVAR
Foto: Printscreen YouTube @boschmobility

prekretnica na polju bezbednosti

OVAKO FUNKCIONIŠE ELEKTRONSKA KONTROLA STABILNOSTI: Mercedes prvi dobio ESP pre 28 godina, a potom postao nezamenljivi ANĐEO ČUVAR

Auto -

Jedan od najznačajnijih izuma na polju bezbednosti jeste elektronska kontrola stabilnosti (ESP). Iako je ovaj "anđeo čuvar" spasao nebrojeno mnogo života, on nije svemoguć, pa se u određenim uslovima vožnje uvek savetuje maksimalni oprez vozača i poštovanje saobraćajnih propisa.

ESP je nastao u saradnji Mercedesa i Bosch kompanije, a prvi serijski automobil koji je elektronsku kontrolu stabilnosti dobio kao standardnu opremu 1995. godine je bio luksuzni kupe S 600.

Opsežni testovi pokazali su sav potencijal ovog izvanrednog sistema, a zaključak je bio da se automobil koji ima uključen ESP u kritičnim situacijama ponaša neuporedivo bolje i bezbednije.

Mercedes, Mercedes C140
foto: Mercedes-Benz

Evo kako radi ESP. Ovaj sistem kočenjem pojedinih točkova utiče na kretanje i zanošenje automobila. Ukoliko se dok skrećete ulevo javi zanošenje zadnjeg kraja (preupravljanje - zadnji kraj beži desno), ESP će aktivirati kočnicu na prednjem desnom točku, kako bi pokušao da ispravi kretanje automobila.

Suština je u tome da kada samo jedan točak koči, on zanosi auto, pa upravo to koristi ESP - ako se auto zanosi u jednu stranu, ESP će početi da koči jedan ili dva točka kako bi kontrirao, tj. počeo da ga zanosi u drugu stranu i tako ispravio njegovu putanju.

Ako u istoj (levoj) krivini dođe do proklizavanja "preko nosa" (podupravljanja - uđete prebrzo u krivinu, motate volan, ali auto ne sluša već proširuje željenu putanju, popularno "ispravlja krivinu"), aktiviraće se kočnica na unutrašnjem zadnjem točku.

Ovo je banalizovano objašnjenje - čitav proces je znatno komplikovaniji i odvija se munjevitom brzinom, često pre nego što vozač uopšte primeti da je bio na granici da izgubi kontrolu nad automobilom.

U obzir se uzimaju brojni parametri, a reakcija sistema se menja u deliću sekunde u zavisnosti od promene ponašanja vozila. Ponekad se, u zavisnosti od situacije, "guši" i motor kako bi se vozilo smirilo, tj. kako bi pogonski točkovi povratili trakciju. I najvažnije - upravljanje "procesom" kočenja obavlja se uz pomoć ABS-a.

(Kurir.rs/ Polovni automobili)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track