RENO LANSIRA POTPUNO NOVI BREND: Nazvan po čuvenom francuskom fizičaru, a baviće se isključivo razvojem i pravljenjem OVIH VOZILA
Foto: Renault

širenje ponude

RENO LANSIRA POTPUNO NOVI BREND: Nazvan po čuvenom francuskom fizičaru, a baviće se isključivo razvojem i pravljenjem OVIH VOZILA

Auto -

Francuski Reno iza sebe ima 15 godina iskustva u proizvodnji električnih automobila, a sada je na red došlo osnivanje potpuno novog brenda koji će se baviti isključivo takvim vozilima.

Nova marka automobila će poneti naziv Amper, a nazvana je po čuvenom francuskom fizičaru Andre Mari Ampereu, osnivaču nauke o elektromagnetizmu, po kome je nazvana i osnovna jedinica SI sistema za jačinu električne struje (amper).

Amper, Ampere, Renault, Reno
foto: Renault

Nova marka biće posvećena isključivo razvoju i proizvodnji električnih automobila i softvera koji kontroliše sisteme u takvim vozilima. Njen cilj je da proizvodi pristupačna električna vozila, odnosno da ih učini dostupnim svim kupcima na evropskom tržištu.

Grupa Reno je novoj kompaniji već prenela na upravljanje 11 lokacija u Francuskoj, uključujući četiri industrijska pogona: ElectriCity centar, koji uključuje fabrike u Dueu, Mobežu i Ruiu, i fabriku u Kleonu.

Scénic Vision concept car
foto: Renault

Kako se navodi, od prvog dana u kompaniji Amper radi više od 11.000 ljudi, od čega 35 odsto čine inženjeri zaposleni u razvoju i proizvodnji, a kompanijom upravlja Luka de Meo, generalni direktor kompanije Reno.

Amper će preuzeti već komercijalizovane modele Scenic E-Tech i potpuno novi Megane E-Tech. Uskoro će ih slediti novi Reno 5 i Reno 4, oba sa tehnologijom nove generacije e-automobila.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track