ŠTA JE POUZDANIJE, STRUJA ILI SUS MOTORI? Novo istraživanje u SAD donelo šokantne rezultate, EVO KAKO STOJE DIZELAŠI I BENZINCI
Foto: Pexels

ko je podložniji kvarovima?

ŠTA JE POUZDANIJE, STRUJA ILI SUS MOTORI? Novo istraživanje u SAD donelo šokantne rezultate, EVO KAKO STOJE DIZELAŠI I BENZINCI

Auto -

U eri ekspanzije vozila na struju mnogi kupci postavljaju sebi veoma važno pitanje pre nabavke novog ili polovnog vozila - da li su električni automobili pouzdani isto kao i oni sa unutrašnjim sagorevanjem, odnosno benzinci i dizelaši.

Sada smo dobili zanimljiv odgovor američkog Consumer Reportsa, organizacije koja se bavi zaštitom interesa potrošača. Na osnovu njihovog istraživanja, električna vozila daleko su manje pouzdana od vozila sa SUS motorima.

Podaci koje je Consumer Reports prikupio od vlasnika više od 330.000 vozila (od 2000. godišta vozila pa do danas), pokazuju da su električna vozila u proseku 79 odsto manje pouzdana od benzinaca i dizelaša, uprkos manjem broju pokretnih delova i jednostavnijem dizajnu pogona.

motor
foto: Ale Ventura / PhotoAlto / Profimedia

Plug-in hibridi su još gori kada je reč o pouzdanosti, sa neverovatnih 146 odsto više problema u poređenju sa tradicionalnim automobilima na benzin ili dizel. Zanimljivo je da su tradicionalna hibridna vozila postigla najbolje rezultate, sa 26 odsto manje problema u poređenju sa benzincima i dizelašima.

Consumer Reports sugeriše da su sa novim tehnologijama električna vozila trenutno podložnija kvarovima.

Što se tiče električnih pikapova, samo su dva vozila u toj kategoriji: Ford F-150 Lightning i Rivian R1T. Dok se Ford suočava sa problemima u vezi sa baterijom i punjenjem, Rivian muči kvalitet izrade, kao i kontrola klima-uređaja.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track