KOJE JOŠ PREKRŠAJE SNIMAJU KAMERE ZA CRVENO SVETLO? Evo gde se nalaze u Beogradu i za koliko stiže KAZNA NA KUĆNU ADRESU
Foto: MUP Srbije, megastocker / Alamy / Alamy / Profimedia

poštujte saobraćajna pravila

KOJE JOŠ PREKRŠAJE SNIMAJU KAMERE ZA CRVENO SVETLO? Evo gde se nalaze u Beogradu i za koliko stiže KAZNA NA KUĆNU ADRESU

Auto -

Kamere za crveno svetlo su uređaji koji se postavljaju na raskrsnicama kako bi nadgledali prolazak vozila kroz raskrsnicu kada se svetlo već promenilo u crveno.

Kamere koje automatski detektuju prolazak na crveno svetlo u Beogradu nalaze se na pet lokacija.

To su raskrsnica Trgovačke i Jablaničke ulice na Čukarici, raskrsnica Francuske ulice i Gospodar Jovanove, raskrsnica bulevara Mihajla Pupina i Milentija Popovića, raskrsnica u Bulevaru despota Stefana i Cvijićeve ulice i Bulevar kralja Aleksandra, kod Đeram pijace.

kamere, saobraćajne kamere
foto: Shutterstock

Ove kamere obično imaju senzore koji reaguju na promene u svetlosnom signalu i automatski snimaju vozila koja prolaze kroz crveno svetlo. Njihov cilj je smanjenje prekršaja prolaska kroz crveno svetlo i povećanje bezbednosti na raskrsnicama.

Pored snimanja prekršaja prolaska na crveno svetlo, neke kamere mogu takođe zabeležiti druge saobraćajne prekršaje. To može uključivati brzu vožnju, nepropisno preticanje ili korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje.

Kamere za crveno svetlo često se koriste kao deo šireg sistema za nadzor saobraćaja s ciljem poboljšanja disciplina vozača i smanjenja rizika od saobraćajnih nesreća na raskrsnicama. Važno je poštovati saobraćajna pravila i signalizaciju kako bi se obezbedila lična bezbednost i doprinelo efikasnijem funkcionisanju saobraćaja.

kamere
foto: instagram printscreen

Za koliko stiže kazna na kućnu adresu?

Vreme dostave kazne za saobraćajni prekršaj na kućnu adresu zavisi od različitih faktora, uključujući proceduru nadležnih organa i vrstu prekršaja. U Srbiji, nakon što vozač počini prekršaj, kazna obično stiže na kućnu adresu u roku od nekoliko nedelja ili meseci.

Proces uključuje obradu prekršaja od strane saobraćajne policije, izdavanje kazne, a zatim dostavu putem pošte.

Međutim, vreme dostave može varirati u zavisnosti od složenosti svakog pojedinačnog slučaja. Za manje prekršaje, poput prekoračenja brzine, kazna obično stiže brže, dok za ozbiljnije prekršaje ili one koji zahtevaju dodatnu istragu, proces može trajati duže.

Važno je napomenuti da vozači treba da prate poštanske pošiljke i vode računa o rokovima za plaćanje kazni kako bi izbegli dodatne probleme. Praćenje saobraćajnih propisa, poštovanje signalizacije i brza reakcija na eventualne prekršaje doprinose očuvanju bezbednosti u saobraćaju i izbegavanju neželjenih posledica.

Kazne do 40.000 dinara, moguć i zatvor

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 6 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

(Kurir.rs/ B92)

Bonus video:

02:40

PREKRŠAJNI NALOZI: Komunalni milicajac objasnio zašto vraćaju građane sa granica zbog neplaćenih kazni za parking

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track