SEĆANJE NA ČUVENOG TALETA: 9 godina bez velikog JOSIFA TATIĆA! Glumačku lozu u porodici nastavlja ćerka koju je dobio u 57. godini
Foto: Dado Đilas, Instagram

jedinstven

SEĆANJE NA ČUVENOG TALETA: 9 godina bez velikog JOSIFA TATIĆA! Glumačku lozu u porodici nastavlja ćerka koju je dobio u 57. godini

Kultura -

Josif Tatić je preminuo iznenada u 67. godini života 8. februara 2013. u Beogradu.

Rođen je u Novom Sadu u glumačkoj porodici, njegovi roditelji Branko i Hristina su takođe bili glumci. Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Od 1968. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ali je igrao i u drugim pozorištima u zemlji, kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Godinama je pokušavao da ostavi alkohol i cigarete, koji su mu zadavali mnogo muke. Brak s drugom suprugom Bebom smirio je čuvenog beogradskog boema i šmekera, a ćerkica Hristina, koju je dobio u 57. godini, potpuno ga je preporodila.

Josif Tatić, Hristina Tatić
foto: Printscreen/RTS/TV lica kao sav normalan svet

- Mladost ko mladost... Kajem se što nije bila još burnija! Kajem se što nisam pušio još više. Ostavio sam cigarete pre mesec dana i... Uh, strašna je kriza! Ostavio sam i alkohol, pijem samo crno vino - izjavio je Tatić u jednom od retkih intervjua jer je razgovore s novinarima doživljavao kao odlazak kod zubara.

Rođeni Novosađanin nikad nije krio da voli kafanu, a boem je postao jer je želeo da prati jednog pisca i advokata. Otvoreno je govorio i o svojim problemima s kilogramima.

- Ne mogu ni da jedem pred predstavu, što je pogubno za ovu moju težinu. Pa kad završim, onda klopa, piće... A to se najviše taloži. Nisu samo glumci boemi. Ja sam se u tim svojim burnim vremenima, kako vi to nazivate, družio s ljudima drugih profesija. U svojim boemskim danima najviše sam pratio jednoga pisca, jednog pilota i jednog advokata. Nije bilo mnogo glumaca, ali bila je poneka glumica. Glumio je u više od 70 filmova i televizijskih serija. Obožavao je pecanje. U mladosti je trenirao boks, ali je od profesionalne karijere odustao posle treće borbe i prvog nokauta.

Danas ga se sećamo kao Taleta iz kultne serije "Grlom u jagode", Jataganca iz "Boljeg života", pijanog Makija iz "Profesionalca", "lečenog alkoholičara u penziji" iz "Hadersfilda"... I lepo nas je zavarao svojim ulogama - publika ga se mahom seća kao grubog, namrgođenog, strogog tipa, pred čijim pogledom bolje da se skloniš, a na zvuk njegovog glasa već se streseš.

Bolji život
foto: Ustupljene fotografije

Glumu je prošle godine upisala i njegova mlađa ćerka Hristina. Najpopularniji smer na FDU - glumu - pokušalo je da upiše 366 kandidata, a izabrano je samo njih deset. Klasu vodi Petar Benčina, a Hristina je bila druga na rang-listi. Talenat je već pokazala na daskama Dadova. Njegova starija ćerka Jelisaveta Tatić-Čuturilo je poznata srpska kostimografkinja.

Kurir.rs

Bonus video:

02:14

GLUMČINA: Po čemu Zaječarci i glumci pamte Zorana Radmilovića (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track