ZAŠTITA OD TRUDNOĆE: Sve što treba da znate o kontraceptivnim pilulama
Foto: Profimedia

SAZNAJTE

ZAŠTITA OD TRUDNOĆE: Sve što treba da znate o kontraceptivnim pilulama

Žena -

U pitanju je vrsta lekova koji sadrže hormone. Pije se po jedna tableta dnevno, one su sigurne i važno je da ih uzimate svaki dan na vreme

Kontraceptivne pilule su privremeni oblik kontracepcije. Postoje dve vrste pilula za kontracepciju, a to su kombinovane pilule i mini-pilule.

Pilule

kontracepcija, pilule za kontracepciju
foto: Profimedia

Ove tablete su poznate su kao oralni kontraceptivi i najčešće se koriste. One sadrže i progestin i estrogen. Sve dok se uzima po jedna pilula svakog dana, bićete zaštićeni od trudnoće. Većina kombinovanih tableta se koristi u pakovanjima za 28 ili 21 dan. Da li ste znali da poslednjih sedam tableta u pakovanjima od 28 komada ne sadrže hormone? One su samo placebo i pomažu vam da se držite obrasca i svakodnevno pijete pilule kako bi vam bilo lakše da pratite svoju rutinu i vreme kad treba da započnete novu kutiju. Ako pijete pilule koje u pakovanju imaju 21 tabletu, onda ćete nakon što završite kutiju za tri nedelje, jednu nedelju praviti pauzu. Menstruaciju ćete dobiti u toku poslednje nedelje, kad ne pijete tablete. Važno je da ne promašite dan kad krećete da pijete novu kutiju pilula.

Mini-pilule

U pitanju su tablete koje sadrže samo progestin (skraćeno POP). Moraju se takođe uzimati svakodnevno, i to u isto vreme, kako biste bili zaštićeni od trudnoće. Ove tablete se moraju piti svakoga dana u približno isto vreme, odnosno u okviru tri sata u odnosu na vreme prethodnog dana. Na primer, ako ste popili tabletu u sedam sati ujutru, narednog dana morate je popiti najkasnije do 10. Važno je da znate da pilula služi da spreči trudnoću, ali ne štiti od polno prenosivih infekcija.

Koliko su efikasne

žene, zdravlje, papatest, ginekolog
foto: Shutterstock

Ako se koriste prema uputstvu, bez odlaganja i preskakanja, pilule su efikasne 99%. U realnosti, ovaj procenat je 91% upravo zbog zaboravnosti žena koje ih koriste. Ako želite kontraceptivni metod koji je efikasniji od pilula, koristite spiralu, koja je jedan od najefikasnijih metoda. Ako se dogodi da imate povraćanje ili dijareju duže od 48 sati, može se smanjiti efikasnost pilula.

Neželjena dejstva

Neželjeni efekti pilula traju najviše nekoliko meseci, a neki neželjeni efekti su čak i pozitivni, poput smanjenja obima krvarenja i izostanka menstrualnih grčeva. Kod nekih žena se ne javljaju neželjena dejstva. Najčešće propratne pojave korišćenja pilula su: glavobolja, mučnina, bolne i osetljive grudi, promene menstrualnog ciklusa, pojava smeđeg iscedka između ciklusa.

(Kurir.rs)

01:52

Trudnoća u vreme pandemije korona virusa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja