NAGRADA DUŠAN RADOVIĆ: Prvi dobitnik Dejan Aleksić, koga već prevode na mnoge svetske JEZIKE
Foto: Promo/Goran Srdanov

pala odluka

NAGRADA DUŠAN RADOVIĆ: Prvi dobitnik Dejan Aleksić, koga već prevode na mnoge svetske JEZIKE

Kultura -

Prvi dobitnik nagrade "Dušan Radović" za književnost za decu i omladinu je Dejan Aleksić za knjigu "Malo-malo pa slon" u izdanju izdavačke kuće "Imam ideju" iz Kraljeva, saopšteno je danas na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Miloš Radović
foto: Promo/Goran Srdanov

Žiri za dodelu priznanja činili su reditelj Miloš Radović, sin slavnog pisca po kojem nagrada nosi ime, prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić. U najužem izboru su bile "Knjiga plava kao trava kad spava" Peđe Trajkovića (CK "Gradac") i "Pesme za naj-velike" Duška Domanovića (Kulturni centar Ribnica)

Dejan Aleksić
foto: Promo/Goran Srdanov

Dejan Aleksić je poznati pesnik, dramski pisac i stvaralac književnih dela za decu. Autor je deset knjiga pesama i više od 20 za decu. Njegovi romani i pesme rado se čitaju ne samo u Srbiji i među našom decom u rasejanju već i u drugim državama. Pesme su mu uvrštene u brojne zbornike i antologije, a prevođen je na engleski, nemački, norveški, bugarski, grčki, makedonski, mađarski, slovački, slovenački, rusinski jezik. Zanimljivo da mu je baš omiljeni pisac baš Radović.

Ivan Karl i Gordana Goncić
Ivan Karl i Gordana Goncićfoto: Promo/Goran Srdanov

Dvostruki je dobitnik nagrada Politikin zabavnik i Neven, a među značajnim priznanjima koja je dobio za književno stvaralaštvo za decu nalaze se i Nagrada Zmajevih dečjih igara, ,Zlatno Gašino pero, nagrada Radio Beograda, nagrada Sajma knjiga u Beogradu, Rade Obrenović, Plavi čuperak, kao i međunarodnu Mali princ. Živi i radi u Kraljevu.

Dejan Aleksić
foto: Promo/Goran Srdanov

Dobitniku nagrade dodeljena je statueta Dušana Radovića, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diploma i novčani iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Dejan Aleksić
foto: Goran Srdanov

Kurir.rs

Bonus video:

00:36

POZNATI MODNI DIZAJNER PRESUDIO: Ove popularne pevačice su KRALJICE STILA u Srbiji (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track