SRPSKA UMETNICA OSVAJA KINU: Rad Gale Čaki inspirisan olimpijskim plamenom izložen na BIJENALU u PEKINGU
Foto: Ustupljene fotografije

Svetlost života

SRPSKA UMETNICA OSVAJA KINU: Rad Gale Čaki inspirisan olimpijskim plamenom izložen na BIJENALU u PEKINGU

Kultura -

Srpska umetnica, jedinstvene energije i vizuelnog izraza, Gala Čaki, prošla je zahtevnu selekciju i među 4 000 umetnika iz celog sveta, dobila priliku da izlaže na 9. Bijenalu savremene umetnosti u Narodnom muzeju u Pekingu koje traje do 1. marta 2022.

Na ovoj najprestižnijoj umetničkoj manifestaciji u Kini, čiji je pokrovitelj kineska Vlada, izlažu najpoznatiji kineski umetnici, a Gala na njemu izlaže po drugi put - prvi put je prošla selekciju sa samo 25 godina.

Kinesko Bijenale savremene umetnosti godišnje poseti poseti više miliona ljudi, jer je jedno od najvećih umetničkih događaja u Pekingu, a ove godine je naročito atraktivno jer se održava u isto vreme kada i Zimske olimpijske igre.

Tema ovogodišnjeg bijenala je "Svetlost života", inspirisana olimpijskim plamenom koji se ponovo vraća u Peking.

Povodom učešća na Bijenalu, umetnica je poručila:

“Svetlost života simbolizuje mir, jedinstvo, prijateljstvo i sjaj. Kina zagovara olimpijski duh, a Bijenale u Pekingu svojim umetnčikim delima najavljuje oporavak sampouzdanja i hrabrosti ljudskih bića i upravo će ono pokazati slavu života - pobeđujući život i prihvatajući svetliju budućnost kroz takmičarske sportove.

Olimpijske igre kao i Bijenala ostaju u istoriji, a meni je velika čast što i ja isto tako pišem istoriju predstavljanja naše zemlje po drugi na jednom od najznačajnijih umetničkih događaja u svetu”, poručuje Čaki.

“Izrazito sam ponosna jer sam uspela da prođem veoma zahtevnu selekciju kineskog Nacionalnog komiteta, koji okuplja najeminentnije ljude iz muzeja, kustose, umetnike i po drugi put izlažem u Narodnom muzeju Kine”, ističe Gala.

Gala Čaki
foto: Ustupljene fotografije

Gala se na Bijenalu predstavlja sa delom koje nosi naziv “Borba” i prikazuje simbol konja, koji u kineskoj tradicionalnoj kulturi predstavlja talenat.

Drevan narod Kine je često upoređivao talentovane ljude sa konjima, nazivajući ih “Hiljadu kilometara konja”, što se odnosilo na to da konji mogu dnevno preći čak 1.000 kilometara.

Legenda kaže da je simbol konja uvek bio povezan sa kineskim kraljevima. Kralj Zhoum je imao osam konja, od kojih je svaki odigrao važnu ulogu na bojnom polju. Kasnije je taj broj 8 preveden u 8 talenata, koji su mu pomagali u upravljanju samog kraljevstva.

Gala Čaki
foto: Ustupljene fotografije

Kurir.rs

Bonus video:

02:16

DŽONI DEP U BEOGRADU: Koji je razlog dolaska velike zvezde?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track