TAJNE ŠIFRE KOJE NE BI TREBALO DA ZNATE: Neke od njih zaista NI ZA ŽIVU GLAVU ne bi voleli da ČUJETE, evo i zašto
Foto: Profimedia

insajder

TAJNE ŠIFRE KOJE NE BI TREBALO DA ZNATE: Neke od njih zaista NI ZA ŽIVU GLAVU ne bi voleli da ČUJETE, evo i zašto

Zanimljivosti -

Kodne reči se koriste u različitim prilikama, nisu ekskluzivitet samo tajnih službi. Mnoge se izgovaraju ili šalju po hitnom postupku tamo gde treba, prvenstveno da obični smrtnici ne bi odmah bili upućeni u neka nesvakidašnja događanja - da bi se izbegla panika.

šok, telefon, devojka, žena
foto: profimedia

Većina je sigurno čula za neke gledajući filmove, ali da li znate koji se kodovi koriste kada, recimo, dete nestane, ili kada postoji pretnja bombom u prodavnici, supermarketu, poslovnoj zgradi... Nije loše ni da znate na šta upućuju „eho“, „Adam“, Oskar, brojevi 7500, 7600... Važno je, verujte, posebno kad se nađete u inostranstvu.

Kada letite avionom, ne biste u životu želeli da vaš pilot izgovori broj 7500. Ova šifra znači da je avion otet! Neće vam biti mnogo lakše ni zbog broja 7600 - u vazduhoplovstvu se koristi kada postoji problem sa radio komunikacijama.

Kod „bravo“ je opšti bezbednosni kod upozorenja na aerodromima, ali ako krstarite i čujete tri puta zaredom izgovorenu ovu reč, znajte da je došlo do požara ili drugog ozbiljnog incidenta na brodu.

0306561361, sirene, sirena, uzbuna
foto: Profimedia

Šifra „Oskar“ ili „Mister Mob“ označava čoveka u moru, a „operacija rising star“ kad neko umre na brodu. Šifra „crveno“ znači da je neko ozbiljno oboleo. „Mr Skajlajt“,“Alfa, alfa, alfa“, „Plavo“ „Star“ takođe se koriste za upozorenje da je potzrebna hitna medicinska pomoć.

Pripremite se za sudar ako čujete „eho, eho, eho“ na brodu za krstarenje. U najboljem slučaju, to je samo upozorenje za nadolazeće jake vetrove.

Šifra „pan – pan“ se odašilje kada postoji neki problem, ali se situacija ne smatra dovoljno ozbiljnom jer nijedan život nije ugrožen. U suprotnom, ako su životi ugroženi, univerzalni signal za pomoć u hitnim slučajevim glasi „majdai – majdai – majdai“. Obično se prenosi preko radija.

Na javnim mestima, uključujući tržne centre, aerodrome, muzeje, bolnice... koristi se šifra „Adam“. To znači da je neko dete nestalo!

Metro London
foto: Printscreen Bombardier.com

Ako ste u prodavnici i čujete preko zvučnika „tajm ček“, brzo izađite: ovaj kod znači da postoji mogućnost da je tu gde se nalazite postavljena bomba, ili da je dojavljeno da je postavljena bomba. I šifra „inspektor Sand“ ili „g. Sand“ signalizira hitnu situaciju kao što su pretnja bombom ili požar. Koristi se širom britanske železničke mreže, londonskog metroa, čak i u pozorištima. Kodovi se koriste i za čišćenje londonskog metroa: „1“ je za krv, šifra 2 za urin/feces, a „3“ za povraćanje. Čujete li čistače da ih izgovaraju, ne ulazite!

Američka policija ima brojne kodove koji počinju brojem 10: „10-35“ za upozorenje o velikom zločinu, „10-89“ za pretnju bombom...

bomba
foto: printscreen SDT

Sklonite se ako čujete ili vidite broj 1488 na majcama, nekoj tetovaži... Koriste ga beli supremacisti širom sveta, šalju i imejlove sa njim (ne otvarajte ih) – sada znate takva osoba /osobe imaju neonacističku ideologiju.

Kod „10“ možete čuti od trgovca ako sumnja da neko vrši prevaru sa kreditnom karticom. Oni mogu da kontaktiraju izdavaoca kartice i podnesu zahtev za autorizaciju ovog koda. Nadamo se da to nećete biti vi!

EEOC kodna oznaka označava vas - glupanom. To je skraćenica za opremu koja prevazilazi vaše mogućnosti kao operatera. A ID-10T? Ovo ste verovatno već shvatili.

Ni čuveni Diznilend ne može bez kodova. Izraz „dragoceni gost“ koriste zaposleni za označavanje teškog posetioca. A kome se desi da se ispovraća, dobija šifru „V“ ili „prolivač proteina“. „Vini“ su deca koja piške u bazenu.

Diznilend, Miki Maus
foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Kurir.rs/Stars Insider/B.M.

Bonus video:

02:05

KARAĐORĐE JE NEKI USTANAK BEŠE... ILI TAKO NEŠTO: Evo šta građani znaju o DANU DRŽAVNOSTI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track