KATARINA MARKOVIĆ O SERIJI BLOK 27: Da sam reditelj, ulogu Ljiljane ne bih prvo dala sebi
Foto: Dunja Dopsaj/FIREFLY PROMO

Televizija

KATARINA MARKOVIĆ O SERIJI BLOK 27: Da sam reditelj, ulogu Ljiljane ne bih prvo dala sebi

Kultura -

Već na trećoj godini studija glumica Katarina Marković dobila je prvu pravu šansu pred kamerom, i to u seriji "Agencija za SIS", u kojoj je odigrala glavnu žensku ulogu.

Bio je to pun pogodak, ispostavilo se da je kamera i publika jednako vole, ali i da joj leži sitkom kao televizijska forma. Međutim, s uspehom nekako nečujno stiglo je i često identifikovanje ove dramske umetnice kao komičarke. Katarini to nije smetalo, već je strpljivo čekala svoju šansu, koja je nedavno i stigla. Poziv da igra u tinejdž misteriji "Blok 27", reditelja Milice Tomović i Momira Miloševića, došao je u pravom trenutku.

Serija Blok 27, Blok 27
foto: Dunja Dopsaj

Uloga majke jedne od glavnih junakinja, Ljiljane, u ovom trileru, snimljenom u zajedničkoj produkciji Telekoma Srbija i producentske kuće "Fajerflaj", uneo je nove boje u Katarininu profesionalnu biografiju.

Kako ste reagovali kada ste prvi put pročitali scenario za seriju "Blok 27"? Jeste li imali predrasude prema žanru koji je opisan kao horor misterija?

- Ulogu sam prihvatila pre pročitanog scenarija jer je poziv stigao od Milice Tomović, ona mi je posebna i kao reditelj i kao čovek. Toliko dara, topline, ljubavi u jednom biću jeste retkost i veliko je uživanje i privilegija kada vam se ukaže prilika da zajedno radite. Zatim sam pročitala scenario i samo potvrdila svoje "da". Fantastičan, napet, nepredvidiv, drugačiji, koji se čita u dahu, verujem da će se tako i gledati.

Kako izgleda snimati horor, ima li u tom procesu išta strašno, kao što se ponekad plašimo dok gledamo? Plašite li se vi da gledate horor filmove?

- Drugačija je koncentracija kojom ulazite u snimanje. Strašni su događaji i okolnosti koji vam se učine mogućim i realnim da se dogode. Postoje filmovi koji nisu podvedeni pod klasičan horor film, a koji su mene dobro uplašili i danima držali u nekoj specifičnoj tenziji, mislim da će tako biti i sa ovom serijom.

Serija Blok 27
foto: Dunja Dopsaj/FIREFLY PROMO

Jeste li se osećali odgovornije kao iskusnija glumica u odnosu na mlade kolege, koji su u glavnim ulogama?

- Imali smo veliki broj proba pre snimanja, što je neprocenjivo važno, i to vidite kada krene snimanje. Odnosi i likovi su bili jasni i tačno određeni zahvaljujući tim improvizacijama, tako da nije bilo nedoumica na snimanju šta iz čega proizlazi. Momir i Milica su mnogo radili sa svima nama, a posebno sa mladim glumcima, koji su u svakom trenutku znali zašto i kako nešto rade i zadovoljstvo je bilo i uživanje gledati ih i samo pratiti. Fascinantno je bilo gledati ih koliko su prisutni i tačni i koliko je lako bilo. Samo je trebalo osloniti se na njihovu igru, zapravo su oni bili ti koji su vodili nas starije kroz ovu priču.

Imate li predstavu kako će gledaoci reagovati, s obzirom na to da vas dosad poznaju najviše kao komičarku?

- Nemam odgovor na ovo pitanje.

Serija Blok 27
foto: Dunja Dopsaj/FIREFLY PROMO

Zbog čega ste izjavili da sami sebi nikada ne biste dali ovu ulogu? Gde ste našli inspiraciju za lik depresivne majke?

- Iz perspektive reditelja, uvek ima uloga koje su na prvu loptu za nekog glumca, u tom smislu, da sam ja reditelj, ne verujem da bih prvo pomislila na sebe čitajući scenario. Milici i Momiru ja sam bila prvi izbor, a to je vanredno poverenje.

Niste prvi put u ulozi majke, znače li takve role prekretnicu u karijeri glumice?

- Znači da uloge prate vaše godine, što ne mora uvek biti, ali je lepo kada se dogodi i da ste dosegli određenu zrelost.

Katarina Marković
foto: Nemanja Nikolić

Kurir.rs Jasmina Antonijević Milošević

Bonus video:

03:22

HVALA RODITELJIMA EMIRA KUSTURICE: Džoni Dep otkrio do sada nepoznat detalj iz svog života

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track