SLAVOLJUBOV BIROKRATSKI PAKAO! Umro 20 puta, nijednom se nije rodio, a u papirima piše: Ja sam zemlja - 442 metra kvadratna
Foto: Printscreen/ TV Prva

ZAVRZLAMA

SLAVOLJUBOV BIROKRATSKI PAKAO! Umro 20 puta, nijednom se nije rodio, a u papirima piše: Ja sam zemlja - 442 metra kvadratna

Zanimljivosti -

- Ja sam Tomislav, Sava, Jordan, Vukosava, Krstivoje, Milutin i Svetislav, a u stvari sam Slavoljub Stojiljković iz Donje Trnave kod Prokuplja - ovako je Slavoljub Stojiljković pre pet godina pričao za medije, kada je saznao za birokratsku zavrzlamu u kojoj dokumentacija beleži da je preminuo već 20 puta, a nije se rodio nijednom.

Mogao je neometano da živi, radi i putuje iako u njegovom matičnom broju nije i jedinstven broj već, kako tvrdi katastarski. Slavoljub je ostao čovek sa samo imenom i prezimenom, a njegove muke traju i danas.

Slavoljub Stojiljković
foto: Printscreen/ TV Prva

- Moja majka je umrla četiri puta, imam umrlicu. Godina, mesec i dan sahrane: 26.12.1983., a umrla 6. januara, gde je bila godinu dana - pita se Slavoljub, nakon što je saznao da je greška seoskog matičara od pre mnogo godina uspela da zakomplikuje i živote njegove porodice. Tako je njegova ćerka rođena sa zemljom umesto pribeleženom kilažom, a majka preminula kao Milenković Milovan.

Da se nalazi u paklu birokratije, Slavoljub je saznao kada je želeo da vrati imovinu koja je njegovoj porodici konfiskovana za vreme Drugog svetskog rata i tada je, prikupljajući i istražujući dokumentaciju, saznao da se u matičnim knjigama zove Krstivoje Stolić, u MUP-u Tomislav Tasić i Sava Veljković, da porez plaća kao Milorad Kocić, a da se sva njegova imovina u katastru vodi na Milutina Stolića.

- Ovaj kraj nije u sastavu Srbije, jer površina je pripala neprijateljima i ljudi ne postoje u njoj. Bez obzira što su živi, oni su upisani na mrtve osobe, na pokojnike - priča Stojiljković za TV Prva.

U Slavoljubovim dokumentima greške o kojima govori nisu vidljive golim okom, niti u sistemu, pa unazad pet godina živi u težnji da dokaže pravdu i bukvalno svakog dana uočava neke greške.

Slavoljub Stojiljković
foto: Printscreen/ TV Prva

- Moja ćerka se nije rodila sa četiri kilograma i sto grama, nego sa 24 ara zemlje. Po dokumentaciji, ovo je otpusna lista iz Narodnog fronta od 1980. godine, a, evo, izvod iz matične knjige rođenih promenjen broj. Saznao sam da sam stariji od oca i majke, da sam kršten pre nego što sam rođen - nabraja Stojiljković.

Ipak, kada ode da izvadi izvod iz matične knjige rođenih, tretiraju ga kao čoveka koji postoji, ali ne kao osobu.

- Kao postoji, ali u stvari je zemlja. Ja sam 442 metra kvadratna. Piše katastarski broj 35 - 442 metra kvadratna. To je Stojiljković Slavoljub". U matičnu službu sam išao samo kada sam vadio dokumenta, ličnu kartu i uverenje o državljanstvu. Znaju oni da postoji problem - dodaje.

Jednostavnom proverom je lako utvrdio da nešto nije u redu, ali zvanično nikada nije zatražio rešenje problema, pa je upit o Slavoljubovoj muci zatražila televizija.

- Na pomenutom upisu nismo uočili nikakve greške, a stranka ima pravo da izvrši uvid na svom upisu - glasi odgovor iz matične službe Prokuplje.

Njegov problem, kaže, može da reši digitalizacija i centralni sistem.

- Treba da uvedu u sistem sve ljude, legalno i da svako ima svoj identitet - zaključuje Slavoljub.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:03

MORBIDAN SLUČAJ IZ OKOLINE KRALJEVA-MILUTINA ŽIVOG SAHRANILI! Birokratija odbija da ga oživi čak i kada stoji ispred šaltera!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track