DOSAD NEVIĐENIH 10 SLIKA PETRA LUBARDE! Niko nije uspeo da dočara to što je napravio veliki SLIKAR
Foto: Pošta/Vuk Branković

PTT muzej

DOSAD NEVIĐENIH 10 SLIKA PETRA LUBARDE! Niko nije uspeo da dočara to što je napravio veliki SLIKAR

Kultura -

Dela Petra Lubarde iz privatnih kolekcija prvi put su izložena u PTT muzeju u Beogradu. Deset dosad neviđenih slika publika može da pogleda do 1. maja.

Lubardina dela nastala su u periodu od 1942. do 1972. godine. Najviše pažnje posetilaca izazvala je slika na lesonitu "Bik". U čast 115 godina od njegovog rođenja, objavljena je serija poštanskih markica s motivima iz ove kolekcije. PTT muzej radi pre podne, a nalazi se u Ulici Majke Jevrosime 13. Ulaz je slobodan.

Nikola Kusovac, Petar Lubarda
foto: Pošta/Vuk Branković

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac je ocenio da najveći broj slika izloženih u PTT muzeju ima svojstva kulturnog dobra, kao i da obiluju svim bitnim elementima stila izvedenog iz poetike ekspresionizma, prožetog iskustvima asocijativne apstrakcije.

Istakao je arabesku crteža, svođenje forme, kolorističke kontraste, kao i način materijalizacije, koji su, zajedno sa kompozitnim rešenjem i obrađenim motivima, kako je naveo a tipični za Lubardino, naročito pozno stvaralaštvo.

Petar Lubarda
foto: PTT

"Poštanski muzej nije samo muzej, nego nešto što svedoči o nama. Kao što Lubarda objašnjava našu prirodu, kao što Lubarda sa svojim 'Bikom' svedoči o otporu najvećeg, osvešćenog dela srpskog naroda koji nije pristajao na razdvajanja. Ti otpori su ono što čini Lubardu posebnom ličnošću", rekao je Kusovac.

On je ocenio da "niko nije uspeo da dočara to što je uspeo da napravi Lubarda" i da njegova dela pružaju "blagodet za dušu, ne samo za oči". Izložbu će pratiti i prigodno filatelističko izdanje sa motivima umetničkih slika povodom 115 godina od rođenja Petra Lubarde.

Nikola Kusovac, Petar Lubarda
foto: Pošta/Vuk Branković

Petar Lubarda bio je srpski slikar, profesor na Likovnoj akademiji u Beogradu, osnivač, predavač i direktor prve stručne likovne institucije u Crnoj Gori - Umjetničke škole na Cetinju, u kojoj je predavao do 1950. godine. Dopisni član SANU postao je 1959, a redovni 1961. godine. Slikarsku zaostavštinu poklonio je Beogradu 1973. godine, a kuća, u kojoj je živeo sa suprugom Verom, koja je preminula 2008. godine, pretvorena je u Legat-atelje Petra Lubarde. Lubarda je preminuo u Beogradu 13. februara 1974. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Petar Lubarda
foto: Youtube

Kurir.rs/ Beta

Bonus video:

02:34

OTKRIVAMO SVAKODNEVNICU VITEZA IZ SREDNJEG VEKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track