RUSIJA NIJE PRVA IZBAČENA ZEMLJA SA EVROVIZIJE: Već se dešavalo, evo kome nije bilo dozvoljeno da se takmiči, a TU SMO I MI!
Foto: Shutterstock

već se dešavalo

RUSIJA NIJE PRVA IZBAČENA ZEMLJA SA EVROVIZIJE: Već se dešavalo, evo kome nije bilo dozvoljeno da se takmiči, a TU SMO I MI!

Kultura -

Vest da je Rusija izbačena sa ovogodišnje pesme Evrovizije koja se održava u Torinu je odjeknula celim svetom.

Zemlje koje su tražile da Evropska radiodifuzna unija (EBU) onemogući nastup zbog napada na Ukrajinu su: Danska, Estoinija, Finska, Island, Litvanija, Holandija, Norveška, Švedska i Ukrajina.

Evrovizija
foto: Shutterstock

EBU je donela odluku koja je poništila njihove prethodne izjave da će se Rusija takmičiti na Evroviziji.

- Ova odluka odražava zabrinutost da će uključivanje Rusije u ovogodišnje takmičenje dovesti do zaoštravanja sukoba. Pre nego što su doneli odluku, EBU je konsultovao sve svoje članove.

- Ostajemo verni našem cilju da štitimo kulturne vrednosti koje promovišu razmenu razumevanja te spajuju publiku iz svih delova Evrope i slave različitost kroz muziku - stoji u saopštenju, između ostalog.

Međutim, to nije prvi put da je nekim učesnicama zabranjeno učetvovanje jer se to dogodilo nekoliko puta. Rusija i Ukrajina su već to uradile.

Rusija 2017. godine

Nakon aneksije Krima 2014. odnosi dve zemlje su se pogoršali. Dugotrajni sukob u istočnim regionima Ukrajine je svoj prvi efekat na Evroviziju dobio 2016. godine kada se Rusija požalila na učešće Ukrajine - koja je pobedila - zbog svojih tekstova koji se odnose na rusko ponašanje prema krimskim Tatarima 1940-ih. Evrovizija je odlučila da istorijska priroda pesme znači da je prošla cenzuru.

Evrovizija
foto: Profimedia

Međutim, Ukrajina je, pošto je pobedila na takmičenju, održala takmičenje 2017. godine i nije dozvolila ruskoj predstavnici Juliji Samojlovoj da uđe u zemlju. Obrazloženje je da je nastupila na Krimu, a ušla preko Rusije, što je u Ukrajini nezakonito. Ovo nije isto što i potpuna zabrana jer nije došla od organizatora, to je bila interna nacionalna odluka. U stvari, EBU je zapretio Ukrajini diskvalifikacijom sa budućih takmičenja zbog njihovog ponašanja.

Belorusija 2021. godine

Prošlogodišnji fokus je bila Belorusija. Ona je izbačena sa Evrovizije 2021. zbog stihova koje je EBU smatrao neprihvatljivim. Organizatori su tražili od Belorusije da dostavi drugu pesmu, što su oni i uradili. Tada se i to smatralo neprihvatljivim.

Organizatori Evrovizije su 26. marta 2021. objavili saopštenje u kom se zaključuje da je "nova prijava takođe bila u suprotnosti sa pravilima takmičenja koja obezbeđuju da takmičenje ne bude instrumentalizovano ili dovedeno na loš glas. Pošto BTRC nije dostavio prihvatljivu prijavu u produženom roku, nažalost, Belorusija neće učestvovati na 65. takmičenju za pesmu Evrovizije u maju".

Gruzija 2009. godine

Posle rusko-gruzijskog rata 2009. godine, takmičenje je održano u Moskvi. Planirani ulazak Gruzije, Stephane & 3G, krenuli su u Rusiju sa pesmom "We Don't Wanna Put In" sve dok se EBU nije usprotivio stihovima jer se činilo da kritikuju Putina. Gruzijci su rekli ne kada su zamoljeni da promene reči.

Takođe, tadašnjoj SR Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora) je bilo zabranjeno da učetvuje na Evroviziji. Jugoslavija je poslednji put učestvovala 1992. godine, da bi zatim zbog uvođenja sankcija i ratova bilo zabranjeno da nastupaju naši izvođači. To je trajalo do početka 2000-ih kada se SRJ vratila na evrovizijsku scenu.

evrovizija
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.Miletić)

Bonus video:

01:45

Otvaranje Festa - Miloš Biković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track