03:55

Ognjen Jankovic o FDU i Goranu Markovicu

reditelj filma "Zlatni dečko"

NIJE UPISAO REŽIJU ZBOG GORANA MARKOVIĆA: Priča OGNJENA JANKOVIĆA kako je zavšio na FDU i zaposlio se kao NOVINAR

Kultura -

Reditelj Ognjen Janković, koji je poznat i kao član čuvenog rep benda Beogradski sindikat, publici se predstavio svojim prvencem "Zlatni dečko".

Ognjen Janković, Film Zlatni dečko
foto: ATAImages, Promo

Film je videlo više od 200.000 ljudi, a u ispovesti za Kurir on je otkrio kako je upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i što nije izabrao režiju, već produkciju.

"Nisam bio neki sjajan đak. Jurio sam uvek da budem vrlo dobar, ali nisam imao dovoljno dobre ocene da upišem Prvu beogradsku gimnaziju, koja mi je bila u komšiluku. I sad kad pogledam, ponovo bih završio Jedanaestu beogradsku. Ona je bila na drugom kraju grada, baš daleko. Onda sam upisao Ekonomski fakultet, došao do treće godine i onda shvatio da nema više odlaganja i da moram da upišem Fakultet dramskih umetnosti", kaže Janković.

Ognjen Janković
foto: Zorana Jevtić

Ognjen je želeo da bude na klasi Gorana Markovića.

"To je jedna čudna priča, 1999. godina, odmah posle bombardovanja. Ja sam došao na konsultacije, hteo sam da upišem režiju, profesor Goran Marković nije bio tu. Te su konsultacije na režiji bile dosta depresivne, ali onda sam preko drugarice prvi put čuo za nešto što se zove produkcija. Otišao sam tamo na konsultacije i na toj katedri je bila potpuno drugačija situacija. Tu sam naišao na neočekivani optimizam i rešio da upišem produkciju. Nisam zažalio zbog toga, jer je FDU miks jedne obrazovne ustanove u kojoj ti stičeš obrazovno znanje i jako brzo počinješ sa praksom", seća se reditelj.

Ognjen je paralelno sa studijama i radio:

"Moj prvi posao u životu bio je sportski novinar. Imao sam osamnaest godina. Zaposlio sam se u dnevnom listu Danas s jednim drugom. Otišli smo na konkurs za sportske novinare i kao pasionirani ljubitelji sporta dobili posao. Godinu i po dana sam radio kao sportski novinar, pratio sam basket. Brzo sam shvatio da to nije za mene i da nemam ambiciju u tom pravcu. To se tačno poklopilo s tim nesrećnim studijama ekonomije. FDU je bio pun pogodak, koji mi je utabao put ka karijeri".

Zlatni dečko, Denis Murić, Ognjen Janković
foto: ATA images

Kurir.rs

Bonus video:

00:51

Ognjen Janković ispovest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track