OD DIVLJIH MAČAKA DO PASA: Ovo su ŽIVOTINJE koje žive sa Putinom u rezidenciji, a jedna od njih mu je bila i DESNA RUKA (FOTO)
Foto: EPA/ALEXEY DRUZHINYN

ljubitelj životinja

OD DIVLJIH MAČAKA DO PASA: Ovo su ŽIVOTINJE koje žive sa Putinom u rezidenciji, a jedna od njih mu je bila i DESNA RUKA (FOTO)

Zanimljivosti -

Ruski predsednik Vladimir Putin je shodno svojoj biografiji, profesiji i položaju osoba na čijem se licu retko kad može videti emocija. Međutim, u nekim situacijama je osmeh neizostavna reakcija, posebno kada su u pitanju životinje.

Putin u svojoj rezidenciji u Moskvi drži mnogo životinja. Bilo da su u pitanju psi ili konji, oni su njegovi kućni ljubimci.

Imao je čak četiri psa i konja, a neretko se druži i sa životinjama koje pripadaju porodici divljih mačaka.

Vladimir Putin
foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY

Šarplaninac Paša

Paša je tada bio tromesečno štene šarplaninca, kojeg je Putin dobio od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, tokom njegove četvrte posete Beogradu 2019. godine.

Paša ima ozbiljan pedigre sedam generacija unazad. Reč je o našoj najstarijoj autohtonoj ras, i dolazi iz renomirane uzgajivačnice smeštene na Šar planini.

Vladimir Putin, Paša, pas, šarplaninac
foto: EPA/ MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Alabaj Verni

Alabaj, odnosno srednjeazijski ovčar je rođendanski poklon koji je Putin dobio od predsednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova, tokom njihovog susreta u Sočiju 2017. godine. Putin je belo štene nazvao Verni, što na ruskom znači veran, lojalan.

Akita Jume

Tadašnje tromesečno štene akite, pod imenom Jume, stiglo je u Moskvu iz Tokija u julu 2012. godine. Pas je bio poklon akitske prefekture u znak zahvalnosti za pomoć Rusije nakon zemljotresa i cunamija u Japanu 2011.

Vladmir Putin
foto: EPA/ALEXEY DRUZHINYN

Ovčar Bafi

Bafija, braon-belog karakačanskog ovčara Putin je dobio na poklon od premijera Bugarske Bojka Borisova tokom posete Bugarskoj u novembru 2010. godine. Štene je imalo samo deset nedelja kada je sa Putinom otišlo u Moskvu.

Kako je prenosio "Vašington post", čitava Rusija tada je učestvovala u javnom kumovanju štenetu. Na kraju je, na predlog jednog petogodišnjaka, pas nazvan Bafi.

Vladimir Putin
foto: EPA/MAXIM SHEMETOV

Labrador Koni

Koni je bila crna labradorka, koja je rođena 1999. Nju je Putinu poklonio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u decembru 2000. godine, a uginula je četrnaest godina kasnije. Priča se da je ruski predsednik najviše voleo Koni od svih pasa.

Ona je često viđana pored predsednika i ponekad joj je bilo dozvoljeno da prisustvuje sastancima sa svetskim liderima tokom njihove posete Rusiji, pa je tako bilo i kada je nemačka kancelarka Angela Merkel posetila Putina u januaru 2007. godine.

Vladmir Putin
foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Naime, Merkelova je tokom tog sastanka bila uplašena i zabrinuta dok joj se Koni približavala, jer ju je jednom napao pas, pa se od tada plaši njih.

Putin je nekoliko godina kasnije istakao kako nije imao nameru da je uplaši.

- Kada sam saznao da ne voli pse, izvinio sam se - izjavio je tada ruski predsednik, koji je takođe jednom istakao da je sa Koni voleo da se konsultuje.

- Što se tiče lošeg raspoloženja, naravno da ga imam kao i svaka druga osoba, ali u tim situacijama pokušavam da se konsultujem sa svojim psom Koni - ona mi uvek da dobar savet.

Putin
foto: Printscreen/RTS

Arapski sivi konj

U februaru 2017. godine predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev poklonio je Putinu arapskog sivog trkačnog konja, tokom njegove posete ovoj zemlji.

Ova rasa konja je jedna od 10 najpopularnijih na svetu, a ističe se i u konjičkim sportovima. Kod njih se pre svega ceni njihova izdržljivost i skakanje.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:40

RUSKA VOJSKA ULAZI U DONJECK I LUGANSK Putin izdao naredbu da se obezbedi mir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track