KARAULA JE I DALJE MOJ OMILJENI FILM! Toni Gojanović ponovo u BEOGRADU, a ovo je RAZLOG POSETE
Foto: Belkisa Abdulović, Promo

nostalgija

KARAULA JE I DALJE MOJ OMILJENI FILM! Toni Gojanović ponovo u BEOGRADU, a ovo je RAZLOG POSETE

Kultura -

Jedan od članova žirija glavnog takmičarskog programa Festa je i glumac Toni Gojanović.

Dramski umetnik iz Hrvatske, koji godinama živi u Nemačkoj, vratio se u Beograd nakon 16 godina i premijere filma "Karaula".

- Prvi put sam na Festu i jako se veselim. Biti deo nečega što ima tako dugu tradiciju, i to kao član žirija glavnog programa, zaista je čast i zahvalan sam na ukazanom poverenju. Mislim da je Fest odavno prerastao granice Srbije i da je postao jedna od najznačajnijih filmskih adresa regije. Prvih 50 godina tek su početak i nadam se da će festival nastaviti da raste i da iz godine u godinu dobija na značaju - kaže Toni u razgovoru za sajt festivala.

Toni Gojanovic
foto: Dag Orsić, HBO

Toni Gojanović, rodom Zadranin, odrastao u Šibeniku, ima svoju gotovo filmsku priču. I to kakvu. Vrlo netipičnu za glumce s ovih prostora. Umalo je, kaže, odustao od glume i fakulteta.

- Nakon snimanja filma vratio sam se na fakultet. Znao sam da moram da diplomiram, jer to nikad ne bih posle uradio. Radio sam nakon toga u pozorištu, a onda napustio glumu i bavio se skroz drugim poslovima. Potom sam otišao u Nemačku. Dugi niz godina tamo igram u pozorištu, od klasičnog do modernog repertoara - ovako je za Kurir govorio glumac kada je promovisao prvo HBO regionalnu seriju "Uspeh".

Selektor Festa Jugoslav Pantelić stavio ga je na muke jer je u selekciju stavio i ostvarenje u kom igra makedonska glumica Verica Nedeska, koja je bila njegova direktna partnerka u "Karauli".

- Verica je neverovatno talentovana glumica. Imao sam zadovoljstvo pre mnogo godina raditi s njom u meni još uvek najdražem filmu "Karaula". Međutim, ne bi bilo ozbiljno od mene da filmove i uloge sudim po osobnim simpatijama i poznanstvima. Tu smo da uživamo u dobrim pričama i izvedbama koje uspeju dotaknuti dušu. Mislim da je to pitanje stava. Sagledavajući širu sliku, mislim da odavanje bilo kakvog priznanja pojedincu koji je svojim radom pomerio granice ili učinio bitan iskorak u nekoj vrsti profesije sve nas vodi napred. Suprotan slučaj vodi, najblaže rečeno, osrednjosti - smatra Gojanović.

Serija Uspeh, HBO, Bekim Fehmiu, Danis Tanović, Toni Gojanovic
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

01:45

Otvaranje Festa - Miloš Biković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track