SKANDAL PRED PREMIJERU OPERE! Srpsko narodno pozorište optuženo za preuzimanje kulturnog nasleđa Crne Gore!
Foto: Promo, Jovana Obradović

NEVEROVATNO

SKANDAL PRED PREMIJERU OPERE! Srpsko narodno pozorište optuženo za preuzimanje kulturnog nasleđa Crne Gore!

Kultura -

Premijera opere "Vladimir i Kosara" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu zakazana je za ponedeljak, 28. mart, a pred samu premijeru ovog velikog ostvarenje došlo je do optužbi Crnogorskog PEN centara i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Naime, u saopštenu PEN centra stoji da Srbija pokušava da prekraja i prisvaja crnogorsko kulturno nasleđe, a sve to zbog najave premijere ove opere. Oni su pozvali naučne ustanove i državne organe da reaguju na, kako kažu, svaki pokušaj negacije crnogorske istorije i kulture.

Srpsko narodno pozorište
foto: Beta/Dragan Gojić

- Do sada smo se mnogo puta uverili da takve prakse prethode krvavim planovima za uništenje celih naroda i država...- navodi se u opširnom saopštenju PEN centra i Fakulteta, a prenosi podgorički portal CdM:

- Skandalozna najava Srpskoga narodnog pozorišta za operu "Vladimir i Kosara", u kojoj su dukljanski knez Vladimir i makedonska princeza Kosara označeni kao "srpski Romeo i Julija" a zbivanja koja su se događala u Crnoj Gori na izmaku X i početku XI vijeka, kao dogadjaji "na prostoru naše zemlje" (dakle, Srbije), još je jedan u nizu dokaza da su prekrajanje i prisvajanje crnogorskoga istorijskog i kulturnog nasledja strateška politika Republike Srbije i njenih ustanova.

Marija Jelić
foto: Privatna Arhiva

Uz navode zapisa iz istorijskih izvora koji pominju dukljanskog kenza Vladimira, tvrde da je kult dukljanskog kneza pre petnaestak godina prekinut "intervencijom Crkve Srbije, koja je samovoljno uništila drevni tumul (na Rumiji) posadivši na njegovo mesto limeni objekat, prekrajajući izvorni kult, čime je on kao crnogorsko nematerijalno kulturno dobro u potpunosti razoren".

- Kada je filijala Crkve Srbije u Crnoj Gori uvidela da ni za hiljadu godina nisu uspeli iz crnogorske svesti istisnuti kult Sv. Vladimira, preimenovali su ga nasadivši mu ime koje u Crnoj Gori nije stekao - Sv. Jovan Vladimir, kako bi ga i preko imena nacionalno dekontekstualizovali- stoji u saopštenju PEN centra i Fakultet za crnogorski jezik.

Marija Jelić
foto: Promo, Jovana Obradović

Predstavu u Evropskoj prestonici kulture 2022. godine režirao je Aleksandar Nikolić, koreografiju je uradio Aleksandar Ilić, a delom Stevana Divjakovića dirigovaće gost iz Bugarske Dian Čobanov. Ni podela uloga nije ništa manje impozantna, te će ulogu Kosare odigrati jedna od najših najboljih vokala Marija Jelić, operska zvezda koja je u prethodnoj godini nastupala sa Plasidom Domingom, Elinom Garančom, Hoze Kurom, imala solistički koncert u Karnegi holu. Stevan Karanac će nastupiti kao Vladimir, a Branislav Stankov i Vasa Stajkić će igrati Vladislava i cara Samuila.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track