NAJLEPŠA LJUBAVNA PRIČA S BALKANA: Ko su bili Vladimir i Kosara zašto su završili kao ROMEO I JULIJA!
Foto: Vladimir Veličković

Svetska premijera opere

NAJLEPŠA LJUBAVNA PRIČA S BALKANA: Ko su bili Vladimir i Kosara zašto su završili kao ROMEO I JULIJA!

Kultura -

Opera Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada za dan pozorišta priprema novi spektakl, praizvedbu opere "Vladimir i Kosara" u okviru programskog luka "Seobe" Evropske prestonice kulture.

Delo je komponovao savremeni novosadski kompozitor Stevan Divjaković, a predstava će biti premijerno izvedena sutra, simbolično, u 20.22.

Marija Jelić
foto: Vladimir Veličković

Režija je poverena Aleksandru Nikoliću, koreografiju je uradio Aleksandar Ilić, a dirigovaće gost iz Bugarske Dijan Čobanov. Impozantna je i podela, jer Kosaru igra Marija Jelić, operska zvezda koja je u prethodnoj godini nastupala s Plasidom Domingom, Elinom Garančom i Hoseom Kurom, a imala je i solistički koncert u Karnegi holu. Stevan Karanac će nastupiti u ulozi Vladimira, a Branislav Stankov i Vasa Stajkić će igrati Vladislava i cara Samuila.

Priča o Vladimiru i Kosari jedno je od najstarijih predanja i ljubavnih priča na Balkanu. To je tragična ljubavna priča iz vremena pre Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena pre Nemanjića. Opera "Vladimir i Kosara" zamišljena je kao velika istorijska freska, ali je istovremeno i san.

Marija Jelić
foto: Vladimir Veličković

- Lik Kosare možemo naći u svakoj od nas. Sve žene imaju u sebi i kraljicu, i ćerku, i suprugu, a pre svega u svojoj suštini ljubav kao takvu. Kosara je devojka koja voli svoj narod, oca, supruga, ali proživljava veliku patnju nakon njihovog gubitka. Međutim, ima jak identitet i ličnost, nisu uspeli da je slome i na kraju predstave ona izlazi sa scene kao kraljica. Mislim da će ova predstava zauzimati posebno mesto u repertoaru Srpskog narodnog pozorišta - kaže Marija za Kurir.

Marija Jelić
foto: Đorđe Ignjatović

Kurir.rs

Bonus video:

01:47

Marija vodi IT firmu i peva na svetskim pozornicama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track