HADŽI PETAR BOŽOVIĆ ZA KURIR: Snežana Nikšić je otišla zaboravljena i od pozorišta i od filma
Foto: Nikola Anđić, Printskrin

Tužno

HADŽI PETAR BOŽOVIĆ ZA KURIR: Snežana Nikšić je otišla zaboravljena i od pozorišta i od filma

Kultura -

Glumica Snežana Nikšić preminula je u noći između subote i nedelje u 79. godini u Beogradu posle kraće bolesti.

Dramska umetnica rođena je u Nišu 30. novembra 1943. godine. U Beogradu je apsolvirala glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, a tokom karijere pojavila se u više od 40 filmskih i televizijskih naslova. Jedna od naših najlepših glumica i njen drugi suprug Ljuba Tadić bili su veliki prijatelji s Hadži Petrom Božovićem, kog je slomila vest o njenom odlasku.

- Zbogom, draga Snežana. Kao nekadašnja mlada zvezda pozorišta i filma, ti ode zaboravljena i od pozorišta i od filma. Ali ćeš zauvek ostati u srcima prijatelja kao izvanredna mila i draga osoba - kaže kroz suze za Kurir Hadži Petar Božović.

Petar Božović
foto: Zorana Jevtić

I Gorica Popović je slomljena vestima o odlasku prijateljice:

- Snežana je divna glumica koja dugo nije igrala. U mladosti je bila zvezda u pozorištu, a kasnije se posvetila filmu. Radila sam s njom kao mlada glumica u pozorištu koje su osnovali braća Ljuba i Rastko Tadić... Zavolela sam je tada i žao mi je što nije više igrala. Baš sam je pre nekoliko noći pomenula mladim kolega. Oni nikad nisu čuli za nju jer je nema u medijima. Mnogo mi je žao.

Gorica Popović
foto: Dragana Udovičić

S nepunih 18 godina je prvi put stala na scenu JDP, koja danas nosi ime po njenom suprugu. Igrala je i u filmovima "Sretni umiru dvaput", "Pre rata", "Na papirnatim avionima", "Priča koje nema", "Pozdravi Mariju". U javnosti je pamte kao suprugu Ljube Tadića, ali je bila više od toga.

- Karijeru je počela kao student prve godine FDU u JDP, čiji je narednih nekoliko godina bila član. U produkciji TV Beograd, igrala je sa samo 19 godina Juliju u drami "Romeo i Julija". U svom matičnom pozorištu se proslavila glavnim ulogama u "Tangu" Slavomira Mrožeka, "Demonima" u režiji Predraga Bajčetića, "Ivanovu", "Hvarkinji", "Budilniku" V. Bulatovića Viba i mnogim drugim - stoji u saopštenju porodice iza kog stoji njena naslednica Miona Deler Babić, pijanistkinja i kantautorka.

Snežana Nikšić, Ćerka, Miona Babić
foto: Privatna Arhiva

- Od mnogobrojnih filmskih uloga ranog perioda izdvaja se rad sa slovenačkim rediteljem Matjažem Klopčićem, čija je bila muza, u filmovima "Sedmina", "Priča koje nema", "Na papirnatim avionima", s kojim je bila gost filmskog festivala u Kanu, "Pozdravi Mariju", "Gravitacija" Branka Ivande, "Sretni umru dvaput", "Pre rata" u režiji svog tadašnjeg supruga Vuka Babića - navodi se u saopštenju.

Snežana Nikšić
foto: JDP

Nikšićeva je radila i kao voditeljka u obrazovnim emisijama TV Beograd, a posebno treba izdvojiti serije "Neven" Timotija Džona Bajforda i "TV Bukvar" svog prvog supruga. Jedan od najpopularnijih filmskih naslova, u kojem je tumačila Gordanu, nastavnicu engleskog jezika, bio je "Majstori, majstori" Gorana Markovića, ali i "Sok od šljiva". Dobitnica je Srebrne arene na Filmskom festivalu u Puli.

- Devedesetih se povukla. Snimala je i vraćala se na scenu samo povremeno. Bila je posvećena isprva nezi bolesne stare majke, a kasnije suprugu Ljubi Tadiću. Poslednje godine života je provodila na Tari, baveći se zdravim životom i prirodom - stoji u saopštenju njene porodice.

Datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Kurir.rs

Bonus video:

07:08

PREMINULA MI JE NA RUKAMA, MOJA LJUBIMICA! Izvorinka Milošević samo što je oženila sina PROGOVORILA O BOLNOJ TEMI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track