POSLEDNJI SUSRET MIRE ADANJE POLAK I DEJANA MIJAČA: Bio je okružen lekovima, sve ga je bolelo, ali je želeo JEDNO DA MI KAŽE
Foto: RTS

Emotivno

POSLEDNJI SUSRET MIRE ADANJE POLAK I DEJANA MIJAČA: Bio je okružen lekovima, sve ga je bolelo, ali je želeo JEDNO DA MI KAŽE

Kultura -

Jedan od najznačajnijih domaćih pozorišnih reditelja Dejan Mijač preminuo je danas u 88. godini u Beogradu, saopštili su iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Mijač je rođen u 1934. Bijeljini, u svešteničkoj porodici. Po završenoj gimnaziji u Valjevu upisao je studije jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a zatim i pozorišnu i radio režiju na Pozorišnoj akademiji, u klasi Vjekoslava Afrića.

- Umro je najveći - prve su reakcije na vesti o odlasku reditelja.

Mira Adanja Polak, Dejan Mijač
foto: RTS

Oglasila se i Mira Adanja Polak, koja ga je nedavno posetila.

"Umro je Dejan Mijač, čovek neverovatne energije koji je jednom rekao "Višnjik Čehova je poslednja predstava koju režiram“. Nije više hteo…kada sam otišla kod njega kući da vidim šta radi jer bio je bolestan, ipak je želeo da mi govori, kako gleda na život i kako razmišlja o sebi i svemu što je iza njega.

Takva karijera na našim prostorima oduvek je zaslužuzivala pažnju i divljenje, a to je 135 pozorišnih predstava, od kojih su mnoge nagrađene:

Pokondirena Tikva – Jovana Sterije Popovića, 13 nagrada

Pučina – Branislava Nušića 1976. godine, 14 nagrada

Mrešćenje šarana – Aleksandra Popovića 1984. godine, 12 nagrada

Putujuće pozorište Šopalović – Ljubomira Simovića 1985. godine, 8 nagrada

Dejan Mijač
foto: Ustupljene fotografije, RTS

Rodoljupci – Jovana Sterije Popovića 1986. godine, 16 nagrada

Mera za meru – Vilijama Šekspira 1998. godine, 23 nagrade

Složićete se da je to stvarno za divljenje.

Interesovalo me je kada takav čovek pogleda unazad i kada je okružen lekovima, jer ga sve boli, kako gleda na ono što je iza njega. Šta je u biti samog čoveka kada se nađe sam pred sopstvenim sudom?", kaže novinarka RTS čija emisija je "Mira Adanja Polak – ekskluzivno" je na programu u nedelju, 10. april, RTS 2 u 15:30 sati.

Komemoracija će biti održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Vreme komemoracije i sahrane biće objavljeni naknadno.

Dejan Mijač
foto: Vladimir Šporčić

Kurir.rs

Bonus video:

03:12

TRAGEDIJA U NOVOM SADU: Nebojša - glumac, pesnik, muzičar - preminuo na klupi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track