02:21

Sahrana Dejana Mijuča

velika tuga

SAHRANJEN DEJAN MIJAČ: Potresnim govorom ispraćen na večni počinak, velika TUGA i muk u Aleji velikana, porodica u suzama

Kultura -

Dejan Mijač je sahranjen na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana, a patrijarh Porfirije je držao opelo

Potresne scene su se nizale, a porodica nije mogla da zadrži suze. Dejan Mijač je ispraćen na večni počinak, a njegovi najmiliji su pozvali prijatelje da se svi okupe u domu pokojnog režisera.

Govor je držala Ivana Dimić Cici, a Dejan Mijač je sahranjen u grobnici sa Veljom Pavlovićem, Borom Ivkovim i Draganom Mraović.

1 / 26 Foto: Ana Paunković

Emotivni govor patrijarha Porfirija je sve potresao, a pratio ga je crkveni hor., porodica je jedva zadržavala suze.Oni su krenuli da isprate Dejana poslednji put. Povorka je krenula ka groblju, a krst je nosio glumac Srđan Timarov koji je predvodio povorku, dok su Petar Benčina i Tihomir Stanić nosili vence, a porodica pokojnog reditelja je bila u suzama.

Dejan Mijač, sahrana
foto: Ana Paunković

Inače, Gorčin Stojanović navodi da su dve mijačeve predstave kultne praizvedba Putujućeg pozorišta Šopalović u Jugoslovenskom dramskom i posle Rodoljupci iz 1986. godine.

Od poznatih tu je i glumac Petar Benčina koji je takođe došao da se oprosti od velikana srpskog pozorišta.

Dejan Mijač, sahrana
foto: Ana Paunković

Patrijarh Porfirije drži opelo, a porodica Dejana Mijača jedva zadržava suze zbog velikog gubitka koji ih je snašao.

Dejan Mijač, sahrana
foto: Ana Paunković

- Bez obzira na to da li veruje u Boga ili veruje u nešto drugo, u svakom slučaju, ima potrebu da nađe sistem vrednosti koji će obezbediti sigurnost, odagnati neizvenost od njegovog bića i tajne njegovog postojanja i svi su u istoj poziciji - rekao je između ostalog, patrijarh Porfirije.

1 / 10 Foto: Ana Paunković

Voja Brajović je posebno potresen i jedva zadržava suze.

Dejan Mijač, sahrana
foto: Ana Paunković

Od ostalih Mijačevih kolega, tu su i Dragan Petrović Pele i Jelena Stupljanin, kao i Sergej Trifunović.

Dejan Mijač, sahrana
foto: Ana Paunković

Tužnih lica, poznati pristužu na Novo groblje, a Dejan Mijač će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Mnogi nose cveće i sveće, a bol zbog gubitka je više nego vidljiv.

Dejan Mijač, sahrana
foto: Ana Paunković

Tika Stanić je došao na groblje, tu je i Voja Brajović sa suprugom Milicom Mihajlović, Branko Cvejić, Srđan Timarov...

Dejan Mijač, sahrana
foto: Ana Paunković

Trenutno se ispred crkve nalaze poznati koji su došli da odaju poslednju počast slavnom režiseru i to: Ljubivoje Tadić, Milica Mihajlović, Radomir Zelenović, Caci Mihajlović, Isidora Minić, Srđan Timarov, Gorčin Stojanović, Dragan Petrović Pele, Branka Petrić i Srđan Dragojević.

Patrijarh Porfirije drži opelo.

1 / 30 Foto: Ana Paunković

Porodica i prijatelji se okupljaju ispred crkve Svetog Nikole gde će početi opelo, posle kog će Dejan Mijač biti ispraćen na večni počinak.

komemoracija, Dejan Mijač
foto: Ana Paunković

Istaknuti pozorišni režiser, Dejan Mijač je preminuo u 87. godini, 5. aprila, a iza njega su ostale brojne predstave koje su obeležile domaću kulturnu scenu.

komemoracija, Dejan Mijač
foto: Ana Paunković

Mijač će biti sahranjen na Novom groblju, a opelo počinje u u 14.30 u crkvi Svetog Nikole.

komemoracija, Dejan Mijač
foto: Ana Paunković

Veliki reditelj iza sebe je ostavio veliki broj neverovatnih umetničkih dela, među kojima su i "Ženidbe i udadbe", "Golubnjače", "Pučine", "Putujućeg pozorišta Šopalović", do "Vase Železnove" ili "Rodoljubaca", a sada ga na večni počinak prate bronji prijatelji i kolege.

1 / 5 Foto: Ana Paunković

Inače, dve velike tragedije su obeležile život slavnog režisera. Naime, Dejanova mlađa ćerka je izvršila samoubistvo, a supruga Ljiljana ga je rano napustila sa kojom je imao poseban odnos.

Dejan Mijač
foto: Dragana Udovičić

- Upoznali smo se u Novom Sadu. Ja sam bio reditelj, ona balerina. Bili smo u braku 30 godina. Ljiljana je bila posvećena baletu, i u jednom trenutku, kad je shvatila da ne možemo imati i ona i ja karijeru a da ostanemo zajedno i imamo uspešan brak, dobrovoljno se lišila svoje i potpuno stala iza mene. Bila mi je velika i moralna i svaka druga podrška. Da nisam imao tu sigurnost koju mi je ona davala, mnogo toga ne bih postigao. Šta god da sam radio, imao sam slobodne ruke. Pošto je ona rano otišla, sigurno da joj se nisam odužio i nisam joj dao ni stoti deo onog što je trebalo. Ostao sam joj dužan, i zbog toga mi je krivo - rekao je svojevremo reditelj za "Gloriju".

Dejan Mijač
foto: Vladimir Šporčić

(Kurir.rs/A.M.)

00:28

TUŽNE VESTI IZ HOLIVUDA: Legendarni glumac Brus Vilis zbog bolesti napušta svet glume

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track