NAGRADA ALEKSANDRU JUGOVIĆU: "Usamljeniku sa Rodrigesa" prestižna "Kočićeva knjiga" (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva

Zadužbina Petar Kočić

NAGRADA ALEKSANDRU JUGOVIĆU: "Usamljeniku sa Rodrigesa" prestižna "Kočićeva knjiga" (VIDEO)

Kultura -

U Domu Vukove zadužbine uručena je nagrada "Kočićeva knjiga" koju dodeljuje Zadužbina Petar Kočić iz Banja Luke.

Žiri u sastavu Nikola Vukolić, Mladen Vesković i Miljenko Jergović jednoglasno je odlučio da za 2021. godinu ovu nagradu dodeli književniku Aleksandru Jugoviću.

Dodela nagrade Aleksandru Jugoviću
Dodela nagrade Aleksandru Jugovićufoto: Privatna arhiva

- Celinom svog dosadašnjeg književnoumetničkog dela Aleksandar Jugović se profilisao kao jedan od najautentučnijih glasova savremene srpske književnosti i autor koji dosledno u svojim poetskim, proznim i dramskim književnim delima fikcionalizuje život čoveka na Balkanu u njegovim najkomičnijim i najtragičnijim oblicima. U preciznom uviđanju da njegov tragizam leži koliko u sudbinskom udesu, toliko - i možda još više - u odsustvu mere i slabosti volje da se izađe iz začaranog kruga tragičnih grešaka - obrazložio je odluku žirija književni kritičar Mladen Vesković.

00:47

Novi roman Aleksandra Jugovića: Usamljenik sa Rodrigesa

On je dodao da je Aleksandar Jugović jedan od onih retkih pisaca čija ostvarenja ne ponavljaju iste teme, nikada ne ponavljaju jednom dosegnuti koncept pevanja i mišljenja, sanjanja i stvaranja. I kad se obraća intelektualnoj čitalačkoj eliti i kad piše i za takozvanog običnog čoveka, jednako je interesantan, gotovo uvek nov i na svoj način originalan.

- Aleksandar Jugović je to potvrdio i u svom novom romanu "Usamljenik sa Rodrigesa" gde je izuzetno uspešno spojio najbolje osobine svojih dosadašnjih proznih i dramskih dela: osećaj za pronalaženje onih delikatnih momenata koji život pojedinca odvode u neslućenom pravcu, suočavaju sa samim sobom, autentičnost likova našeg podneblja, crnohumornost i sposobnost za njihovo nenametljivo utkivanje u širu sliku jednoga doba - zaključio je Vesković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track