ANTIGONU IGRAJU DVE GLUMICE: Evo šta kažu Jana Milosavljević i Dunja Stojanović uoči PREMIJERE
Foto: Dragan Udovičić

Premijera u BDP

ANTIGONU IGRAJU DVE GLUMICE: Evo šta kažu Jana Milosavljević i Dunja Stojanović uoči PREMIJERE

Kultura -

Adaptacija Sofokleovog mita o Antigoni, reditelja Dijega de Bree, premijerno će biti izvedena 28. maja na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" BDP. Ovaj komad predstavlja tragičan sukob zasnovan na konfliktu između države i porodice, između vlasti i čoveka, između etike i morala.

Antigona, Jana Milosavljević, Dunja Stojanović
foto: Dragan Udovičić

Antički mit Edipove ćerke oživeće glumice Jana Milosavljević i Dunja Stojanović, a pored njih će igrati i Pavle Pekić, Ivana Nikolić, Luka Grbić, Vladan Milić, Mina Nenadović i Stefan Radonjić.

Kao proizvod adaptacije grčke tragedije proistekle su dve Antigone, a o ovoj neobičnoj podeli za Kurir govorile su protagonistkinje ovog komada.

Dunja Stojanović
foto: Dragan Udovičić

- Na početku sam mislila da ćemo Jana Milosavljević i ja biti alternacija jedna drugoj, a onda sam shvatila da je rediteljeva zamisao bila da postoje dve Antigone. Svako se bori sa svojim demonima i anđelima, uvek je prisutno preispitivanje odluka koje donosimo. Postojanje dve Antigone je bilo potrebno baš zbog pravde, borbe i ljubavi koju ona nosi u sebi i zbog kojih mora konstantno da se preispituje - rekla je Dunja Stojanović, a Jana je dodala:

Jana Milosavljević
foto: ATA Images

- Antigona koju igram donosi malo širu sliku o njoj. Glumim u scenama koje predstavljaju sve ono što Sofokle nije napisao. Predstavljen je njen odnos s Hemonom, s Kreontom, šta bi se eventualno desilo da je Kreont došao kod nje neposredno pred čin koji je usledio, na koji način se oprašta od Hemona. Moja Antigona opisuje njene unutarnje borbe. Svi znaju za šta je ona spremna da umre, kakav je njen pogled na svet, ali nismo imali priliku da vidimo koje su njene slabosti i unutrašnje borbe.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:40

LJUBINKA KLARIĆ U BDP SPREMA NOVU ULOGU: Obožavam mlade glumce, i Tanja Bošković je bila divna prema meni (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track