BRSTINA POSLE PET GODINA IMA PREMIJERU U POZORIŠTU: Rusi kao da su pisali ULOGU ZA NJEGA
Foto: Marijana Janković

Povratak

BRSTINA POSLE PET GODINA IMA PREMIJERU U POZORIŠTU: Rusi kao da su pisali ULOGU ZA NJEGA

Kultura -

Glumac i bivši upravnik Ateljea 212 Branimir Brstina, posle pauze od pet godina, ponovo se vraća na daske svoje kuće komedijom "Posaditi drvo", ruskog savremenog dramatičara Alekseja Žitkovskog.

Branimir Brstina
foto: Dado Đilas

U ovoj, kako je sam pisac određuje, "šali u jednom činu", otac, sledeći tradiciju koja nalaže da svaki čovek u svom životu mora da sagradi kuću, podigne sina i posadi drvo, opremljen sadnicom i lopatom, vodi svog sina studenta da obave poslednju stavku u nizu - posade drvo.

Ovo je mala duhovita priča o velikim i ozbiljnim stvarima, koja nas vraća na pitanje šta zapravo znači sagraditi kuću, podići sina i posaditi drvo i da li je ispunjenje formalnog zahteva ovog načela dovoljno da se bude čovek.

Prevodilac Novica Antić
foto: Ana Paunković

- Kad sam prevodio tekst, shvatio sam da nema bolje podele za ovaj komad od Branimira Brstine. Igra čoveka svojih godina, vaspitanog u komunizmu, i ima decu koja su pripadnici generacije milenijalaca. Žitkovski, kad je ovo pisao, kao da je video našeg Brstinu - objašnjava prevodilac i upravnik Ateljea 212 Novica Antić.

Reditelj je Pavle Terzić, dramaturginja Jelena Mijović, kostimografkinja Dragica Laušević, scenograf Miloš Todorović, kompozitor Božidar Podunavac, a organizatori Jelena Fatić i Boško Radonjić.

Branimir Brstina
foto: Marijana Janković

- Pored Brstine, mladi glumci Marko Pavlović, Stojša Oljačić i Nikola Štrbac naći će se prvi put na sceni Ateljea 212. I reditelju je ovo prva režija. U tradiciji Ateljea je bilo da naši prvaci igraju s mladim glumcima. Možda će neko od njih za 30 godina igrati s nekim novim klincima. Treba pomešati generacije - naglašava upravnik Novica Antić.

Brstina je prvu ulogu, nakon diplomiranja 1982. godine, odigrao u Narodnom pozorištu u Beogradu u predstavi "Lenjin, Staljin, Trocki". Od 1983. godine stalni je član Ateljea 212, a upravnik je bio u periodu od 2014. do 2018. godine. Nagrađen je Sterijinom nagradom 1992, Godišnjom nagradom Grada Beograda za sezonu 1992, priznanjem "Raša Plaović", nagradom "Zoran Radmilović", dobitnik je Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru 2012. i nagrađen je kao najbolji glumac festivala za ulogu Dankana nagradom "Zoran Radmilović" 2016. Poslednju premijeru Brstina je imao upravo u ovom pozorištu u novembru 2017. sa predstavom "Urnebesna tragedija", u kojoj je tumačio Vasilija.

Branimir Brstina
foto: Stefan Jokić

Prvo izvođenje je zakazano za 4. jun na sceni "Petar Kralj".

Branimir Brstina nije bio raspoložen za razgovor za medije. - Ne dajem intervju još od devedesetih. Razgovarajte s mojim mladim kolegama koji igraju predstavu - poručio nam je umetnik.

Atelje 212 ima uspešnu godinu, na Sterijinom pozorju u Novom Sadu će se za nagrade boriti s komadom u režiji Milice Kralj. - Radujem se što idemo s "Rolerkosterom". Nadam se da će publika uživati u komediji i našoj glumi - kaže Antić.

Kurir.rs / Andrijana Stojanović

Bonus video:

02:31

MAJKA MARINKA MADŽGALJA U SUZAMA: Ja njega ČEKAM! Nikad neću prihvatiti da nije tu! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track