ZA SVAKOG SRBINA VIDOVDAN IMA POSEBAN ZNAČAJ: Princ Filip Karađorđević poslao snažnu poruku iz Gračanice
Foto: Promo

počele Vidovdanske svečanosti

ZA SVAKOG SRBINA VIDOVDAN IMA POSEBAN ZNAČAJ: Princ Filip Karađorđević poslao snažnu poruku iz Gračanice

Kultura -

Izložbom slika Milana Cileta Marinkovića, dobitnika nagrade "Longin", u Domu kulture u Gračanici otvorene su 32. Vidovdanske svečanosti, kao i početak rada likovne kolonije "Vidovdan".

Filip Karađorđević, Danica Karađorđević
foto: Promo

Manifestaciju je zvanično je otvorio princ-naslednik Filip, a izložbu slika svog oca Cileta Marinkovića otvorila je princeza Danica Karađorđević.

- Za mene, kao i za svakog Srbina, Vidovdan ima poseban značaj, zato smo upravo na Vidovdan 2020. godine odlučili da se iz Londona preselimo u Srbiju i ovde nastavimo svoj život. Vidovdanske svečanosti su prilika i povod da iz Gračanice pošaljem poruku mira, razumevanja i solidarnosti među narodima koji žive na ovim prostorima. Stvaranjem mira najbolje ćemo se odužiti našim precima koji su dali svoj život za mir, slobodu i pravdu - istakao je Filip Karađorđević.

Filip Karađorđević, Danica Karađorđević
foto: Promo

Ovogodišnje Vidovdanske svečanosti počele su otvaranjem izložbe slika Milana Cileta Marinkovića, oca princeze Danice, koji obeležava 50 godina rada. Zbog ranije zakazanih obaveza, umetnik svetskog renomea nije mogao da bude u Gračanici.

- Zahvaljujem na nagradi. Velika mi je čast da budem ovde zajedno sa suprugom i sinom. Ciletu je uvek bila želja da bude ovde. U njegovim delima je prisutan i šalje poruku nade jedan obojeni svet kojem se svi nadamo. Kosovo i Metohija je kolevka svih nas i baza njegovih umetničkih dela. I u studenskim danima je posećivao svetinje na Kosovu i Metohiji, izučavao ikone i slikarstvo i zato se posebno raduje nagradi "Longin" - rekla je princeza Danica.

Cile Marinković
foto: Promo

Vidovdanske svečanosti tradicionalno počinju 1. juna, a završavaju se na Vidovdan 28. juna. U okviru Vidovdanskih svečanosti, meštani Gračanice, ali i ostalih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji imaju priliku da prisustvuju književnim večerima, tribinama, izložbama, predstavama, koncertima, izboru za najlepšu Kosovku Devojku i drugim kulturnim događajima.

Pokrovitelji svečanosti su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, opština Gračanica i Skupština grada Priština sa sedištem u Gračanici.

Filip Karađorđević, Danica Karađorđević
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

01:02

Princ Filip i princeza Danica u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track